Άρση μέτρων: Γήπεδα, Απόκριες και Πάσχα στο χωριό στο επίκεντρο των ειδικών


Άρση Μέτρων: Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη (09/02) έτσι ώστε να θέσει επί τάπητος όλα τα δεδομένα με χρονικό ορίζοντα μέχρι το Πάσχα

Στο τραπέζι μπαίνει η πληρότητα στα γήπεδα και η διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο μιας σταδιακής άρσης των περιορισμών με χρονικό ορίζοντα το Πάσχα και σε πρώτη φάση αποκλειστικά για τους πλήρως εμβολιασμένους. Η τακτική αυτή, άλλωστε, έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα κάθε φορά που αίρονται περιορισμοί, συνεπώς, θα συνεχίσει να αποτελεί «οδηγό» τόσο για την εισήγηση της επιτροπής όσο και για την πολιτική απόφαση που θα ληφθεί από την κυβέρνηση.

Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων αν και σε υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία «δείχνουν» το δρόμο προς ένα πιο ανέμελο Πάσχα στο χωριό αρκεί να υπάρξει προσοχή κατά τα καρναβάλια. Οι ειδικοί παρατηρούν μια ύφεση της επιδημίας ωστόσο ο αριθμός των νεκρών παραμένει υψηλός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη βούληση της κυβέρνησης είναι «να γυρίσουμε στην πλήρη κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Όσον αφορά στις Απόκριες, δεν έχει διαλευκανθεί το τοπίο, με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Άλκη Βατόπουλο, να εμφανίζεται επιφυλακτικός: «η κοινωνία για τρία χρόνια τώρα είναι με περιορισμούς. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πολιτική απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αρθούν οι περιορισμοί. Αυτό βέβαια θα αποτελέσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Σε ότι αποφασίζουμε θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψη μας τον αντίκτυπο που θα έχει στο σύστημα υγεία αλλά και στην κοινωνία και οικονομία. Αυτό ισχύει για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τις Απόκριες», τόνισε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι σταδιακά τα μέτρα κατά του κορονοϊού θα χαλαρώσουν, ωστόσο εξήγησε ότι οι μάσκες δεν γίνεται να αφαιρεθούν: «Σιγά σιγά θα μειωθούν τα μέτρα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι τελείωσαν. Όταν λέμε ότι τελειώσαν, πετάμε και την μάσκα. Η μάσκα όμως δεν πετιέται σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ. Θα μείνει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι». Εν όψει του Πάσχα εξήγησε πως ανάλογα με την εικόνα που θα παρουσιάσουν οι σκληροί δείκτες, θα είναι δυνατό ο κόσμος να μεταβεί στα χωριά με την ίδια να συστήνει διενέργεια rapid test.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει ζητήσει την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα και αν οι επιστήμονες αποφανθούν θετικά τότε το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το επόμενο Σαββατοκύριακο. Σημειώνεται ότι στην τρέχουσα φάση η χωρητικότητα είναι στο 10% με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό 1.000 ατόμων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ