Δανία εμβόλια: Η πορεία του κορωνοϊού προτρέπει τη χώρα να σταματήσει τις αναμνηστικές δόσεις


Οι υγειονομικές αρχές στη Δανία δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να «κλείσουν» το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού της χώρας την άνοιξη και δεν βλέπουν τώρα λόγο να χορηγήσουν αναμνηστική δόση σε παιδιά ή τέταρτη δόση σε άλλους κατοίκους που κινδυνεύουν από σοβαρό COVID-19. Η Δανική Υγειονομική Αρχή ανέφερε σε δήλωση που περιγράφει το σκεπτικό της ότι το τρίτο κύμα μόλυνσης στο ευρωπαϊκό έθνος εξασθενεί λόγω της μεγάλης ανοσίας του πληθυσμού. “Η πολύ υψηλή κάλυψη εμβολίου στη Δανία, ειδικά με το τρίτο εμβόλιο, σημαίνει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη μόλυνση χωρίς να πάθουμε σοβαρή ασθένεια”, ανέφερε η κυβερνητική υπηρεσία.

Γιατί σκέφτονται τον τερματισμό των εμβολιασμών στη Δανία;

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Δανίας είπε ότι προσφέρει μια τέταρτη δόση εμβολίου σε ηλικιωμένους και άλλους ευάλωτους πολίτες, επειδή η κατάσταση της πανδημίας είχε επιδεινωθεί λόγω της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής του κορωνοϊού omicron. Ωστόσο, μια αξιολόγηση της Υγειονομικής Αρχής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τρεις βολές παρείχαν καλή προστασία στους κατοίκους του γηροκομείου και σε άτομα άνω των 85 ετών και η υπηρεσία αποφάσισε ότι δεν ήταν απαραίτητο να τους παράσχει επιπλέον βολές αυτή τη στιγμή. Ο Bolette Søborg, διευθυντής μονάδας και επικεφαλής ιατρός με την αρχή, είπε ότι το τέλος του χειμώνα που πλησιάζει, όταν ο χρόνος που δαπανάται σε εσωτερικούς χώρους διευκολύνει την εξάπλωση του ιού, είναι ένας άλλος λόγος για να σταματήσουμε τις τέταρτες δόσεις.

Μόνο λίγες χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να προσφέρουν τέταρτες λήψεις ή έχουν ανακοινώσει σχέδια για να το κάνουν. Η Δανία επέκτεινε το πρόγραμμα εμβολιασμού της σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών τον Νοέμβριο, όταν η παραλλαγή δέλτα ήταν κυρίαρχη και υπήρχε φόβος ότι οι νέοι θα μπορούσαν να μολύνουν τις μεγαλύτερες γενιές. Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν την Παρασκευή ότι “τώρα αρχίζουν να σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν το τρέχον πρόγραμμα εμβολιασμού για όλες τις ομάδες-στόχους, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών”. Ο οργανισμός είπε ότι εξετάζει την κατάργηση ολόκληρου του γενικού προγράμματος εμβολιασμού αργότερα την άνοιξη.

“Φυσικά θα παρακολουθούμε στενά την επιδημία και είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την απόφασή μας εάν, αντίθετα με τις προσδοκίες, υπάρξει ένα τέταρτο ανοιξιάτικο κύμα ή νέες ανησυχητικές παραλλαγές αυτή την άνοιξη”, ανέφερε η υπηρεσία. Η Δανία ακύρωσε τους περισσότερους περιορισμούς για την πανδημία αυτόν τον μήνα, αφού αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θεωρούν πλέον την COVID-19 κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενώ η Όμικρον αυξάνεται στη Σκανδιναβική χώρα, η παραλλαγή δεν επιβαρύνει βαριά το σύστημα υγείας. Αυτή την εβδομάδα, η χώρα ανέφερε μια μικρή πτώση στα νέα εβδομαδιαία κρούσματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ