Συναισθηματική αυτοφροντίδα: 4 βήματα για μια πιο χαρούμενη ζωή


Για να ξεκινήσετε να αναπτύσσετε τους μηχανισμούς για τη συναισθηματική αυτοφροντίδα που αναφέρονται παρακάτω, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε 4 σημεία που συχνά παραβλέπουμε και που είναι ζωτικής σημασίας για να προχωρήσουμε μπροστά. Να θυμάστε ότι ξεκινάτε να περπατάτε με ένα πρώτο βήμα. Ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμα στην πορεία σας προς μια πιο γεμάτη, πιο ολοκληρωμένη ζωή.

  • Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε: Ένας από τους λόγους που νιώθουμε συχνά άγχος είναι επειδή πιστεύουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Και όχι, αυτό είναι μια φαντασίωση, ένας απραγματοποίητος σκοπός. Το να πιστεύουμε ότι είναι δυνατό μας περιβάλλει σε μια συνεχή αίσθηση απώλειας του ελέγχου και αυτό μας απογοητεύει και αφαιρεί από την πραγματικότητα. Αντιμέτωποι με μια κατάσταση, παρατηρήστε και αξιολογήστε τι μπορείτε πραγματικά να κάνετε και τι δεν είναι στη δύναμή σας. Αναρωτηθείτε: Τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω, να βελτιώσω ή να ανακουφίσω την κατάσταση; Σε ποιες πτυχές μπορώ; Τι εξαρτάται από εμένα; Είναι πολύ χρήσιμο να το κάνετε γραπτώς, χωρίζοντάς το σε δύο στήλες. Ό,τι μπορείτε να ελέγξετε, γράψτε το. Μερικές φορές στη φαντασία μας όλα μπορούν να συμβούν, αλλά όταν τα βάζουμε στο χαρτί βλέπουμε ότι δεν γίνεται.
  • Μάθετε τι θέλετε: Η αμεσότητα, η μονοτονία και ο τρέχων ρυθμός μας κάνει να ζούμε τόσο βυθισμένοι στις καθημερινές εργασίες που δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και τι πρέπει να κάνουμε. Η επιθυμία για καθήκον. Μια πολύ λεπτή γραμμή που, αν και φαίνεται δύσκολο να εντοπιστεί, αρκεί να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι κάθε φορά που πρόκειται να κάνουμε κάτι. Μάθετε να σταματάτε, να μην παρασύρεστε και να εντοπίζετε και να διαφοροποιείτε αυτό που πραγματικά θέλετε από αυτό που σας έχουν πει ότι πρέπει να κάνετε. Μια πολύ απλή αλλά πολύτιμη πράξη είναι να αναρωτηθείτε πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια και να πείτε στον εαυτό σας: “Το κάνω γιατί πρέπει” ή “Το κάνω επειδή το θέλω”.

  • Αγαπήστε τον εαυτό σας: Φαίνεται σαν κλισέ, αλλά αν και ακούγεται τυπικό, το να αγαπάμε τον εαυτό μας όπως είμαστε είναι μια δύσκολη υπόθεση. Μια από τις πιο περίπλοκες και απαραίτητες πρακτικές. Το να εργαζόμαστε για να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε τον εαυτό μας όπως είμαστε είναι ζωτικής σημασίας για να απολαμβάνουμε καλή υγεία και συναισθηματική σταθερότητα, επειδή δείχνουμε στον εαυτό μας ότι μπορούμε να σταματήσουμε να εστιάζουμε στα ελαττώματά μας. Δεν πρέπει να συγχέουμε το «αποδεχόμαστε και αγαπάμε τον εαυτό μας» με το να ξεχνάμε τον εαυτό μας και να χάνουμε την ψευδαίσθηση να βελτιωθούμε σε ορισμένες πτυχές της ζωής μας.
  • Αποφύγετε τους τοξικούς ανθρώπους: Μερικές φορές περιβάλλουμε τον εαυτό μας με ανθρώπους που δεν μας κάνουν καλό, είτε επειδή είναι παιδικοί φίλοι, μέλη της οικογένειας είτε επειδή προσθέτουμε περισσότερα γνωστά άτομα στις κοινωνικές μας σχέσεις. Είναι τοξικοί άνθρωποι. Αυτούς τους ανθρώπους που δεν μας φέρνουν τίποτα στη ζωή μας, αλλά που με κάποιο τρόπο γεμίζουν τις μέρες μας. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν ωριμάσει συναισθηματικά, ανασφαλείς και εγωιστές που πρέπει να έχουν κάποιον κοντά τους για να δημιουργήσουν μια σχέση στην οποία θα εκτονώσουν τις απογοητεύσεις τους. Οι τοξικοί άνθρωποι συνήθως δεν συνεισφέρουν τίποτα θετικό, προκαλώντας αρνητικά συναισθήματα στο θύμα που οδηγούν σε βαθιά εξάντληση, κατανάλωση ενέργειας, στρες και απογοήτευση. Ο στόχος είναι να μπορείτε να επιλέξετε και να αποφασίσετε για τη συναισθηματική σας υγεία και όχι να σας αφαιρούν πάντα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ