ΕΣΥ: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ


Παρουσιάστηκε σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ στο ΓΝΑ “Γ. Γεννηματάς”, με έμφαση στα Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε οι ασθενείς με εγκεφαλικό να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών για τη βελτιστοποίηση της εξατομικευμένης φροντίδας τους.

Μίνα Γκάγκα

Τον λόγο έλαβε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, η οποία μίλησε για τα εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών που ήδη λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα. Από τη διάγνωση και στη μεταφορά του ασθενή και από εκεί και πέρα όλη τη φροντίδα στο κέντρο. Έχουμε ξεκινήσει κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, με παράλληλη εκπαίδευση στο ΕΚΑΒ. Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν και οι δύο σοβαρές αιτίες των εγκεφαλικών. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να έχουμε

 

Γιώργος Τσιβγούλης

Ο Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ανέφερε πως είναι μεγάλη τιμή να συνοψίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2019 από τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη. Δημιουργήθηκε μια ομάδα επιστημόνων με την παρουσία του Διευθυντή του ΕΚΑΒ, κ. Πύρρου. Τα εγκεφαλικά επεισόδια διακρίνονται σε ισχαιμικά και αιμορραγικά, Αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. 50 με 60.000 νέοι συμπολίτες κάθε χρόνο υποφέρουν από εγκεφαλικό επεισόδιο στην Ελλάδα.

  • Υπάρχουν 27 αναγνωρισμένα κέντρα που χορηγούν ενδοφλέβια θρομβόλυση στην χώρα, έτσι ώστε να καλυφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ζήτηση σε εθνικό επίπεδο.
  • Τα πιο βαριά εγκεφαλικά αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς απαιτούν μηχανική θρομβοεκτομή. Πρέπει να γίνει ταχεία αναγνώριση των συμπτωμάτων για την βέλτιστη φροντίδα.
  • 20% των εγκεφαλικών είναι αιμορραγικά. Εκεί υπάρχει μια άλλη θεραπεία, η οποία είναι ο εμβολισμός. Στον Ερυθρό Σταυρό υπάρχει ένα εξαιρετικό κέντρο.

Νίκος Πτώχης

Στη συνέχεια, ο Επιμελητής Α’ Επεμβατικής Ακτινολογίας ΓΝΑ “Γ.Γεννηματάς” μίλησε για την θρομβοεκτομή. Μπορεί να δώσει μια λύση σε περιπτώσεις βαρέων εγκεφαλικών. Από το 2019 που δημιουργήθηκαν οι 3 ομάδες εργασίας, έγιναν τα πρώτα βήματα με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αν και χρειάζεται ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η αρχή έχει γίνει. Ο κ. Πτώχης ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της κ. Παγώνη. Τέλος, ευχαρίστησε το Υπουργείο και την Πολιτεία που εμπράκτως στηρίζει τις προσπάθειες βελτίωσης παροχής υπηρεσιών της υγειονομικής περίθαλψης.

Ευτύχιος Αρχοντάκης

Ο Διευθυντής Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, Κοργιαλένειου Μπενάκειου πήρε το λόγο στην συνέχεια. Η προσπάθεια που γίνεται είναι πάρα πολύ μεγάλη. Χρειάζεται κατανόηση και υπομονή. Η θρομβοεκτομή έχει 6 με 8 ώρες ενώ στο ανεύρυσμα έχουμε 48 ώρες, μέσα στις οποίες μπορεί να γίνει η διαδικασία.

Δημήτρης Πύρρος

Τέλος, ο Συντονιστής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ αναφέρθηκε από το 2014. Μια αεροδιακομιδή ενός ασθενούς 45 ετών στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει μια αναζήτηση σχετικά με την θρομβόλυση. Προσπάθησε να βρει τον κ. Τσιβγούλη και από εκεί και πέρα με επικεφαλής εκείνον άρχισε μια προσπάθεια με τεράστιο αντίκτυπο. Πλέον υπάρχει ένα σταθερό σύστημα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου γίνονται θρομβολύσεις. Στο ΕΚΑΒ υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς την αναγνώριση των επειγόντων περιστατικών στα εγκεφαλικά. Με τη δημιουργία μιας κάρτας για το τηλεφωνικό κέντρο, τους διαβιβαστές αλλά και τα πληρώματα του ασθενοφόρου, μπορούν εύκολα ποια από τα εγκεφαλικά να αναγνωριστούν ως επείγοντα και πρέπει να κατευθυνθούν αμέσως σε κέντρα θρομβόλυσης.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ