Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για την Ουκρανία – Το μήνυμα στη Ρωσία


Διπλωματικός πυρετός για την κρίση στην Ουκρανία – Το μήνυμα που έστειλαν οι ευρωπαίοι ηγέτες μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον Σαρλ Μισέλ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο διπλωματικός πυρετός προκειμένου να αποφευχθεί μια εκτός ελέγχου κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία με εισβολή της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο αυτό ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Παράλληλα οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν τις συναντήσεις που θα έχει σε Κίεβο και Μόσχα με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίζουν τις επαφές αυτές ως την τελευταία ευκαιρία πριν την ένοπλη σύρραξη.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Βρετανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία ενδέχεται να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωση που έσπευσε ωστόσο να «λειάνει» λίγο μετά η κυβέρνηση στο Κίεβο

Η βορειοατλαντική και ευρωπαϊκή πορεία παραμένουν απόλυτη προτεραιότητα για την Ουκρανία, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη δήλωση του Ουκρανού Πρέσβη στη Βρετανία. Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ κατοχυρώνονται στο σύνταγμα, τόνισε ο εκπρόσωπος σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ακόμη, σημείωσε ότι ο πρέσβης θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει τι εννοούσε όσον αφορά την εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Περισσότερα σε λίγο…


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ