Σε απόγνωση ο Τριντό – Κήρυξε τον Καναδά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε τη Δευτέρα (14/2) ότι επικαλείται τον νόμο περί μέτρων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να δώσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόσθετες εξουσίες για να αντιμετωπιστούν οι αποκλεισμοί και οι διαδηλώσεις εναντίον των περιορισμών κατά της πανδημίας, εξαιτίας των οποίων παρέλυσε το κέντρο της Οτάβας και προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά εμπορευμάτων στις ΗΠΑ.

«Οι αποκλεισμοί βλάπτουν την οικονομία μας και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια», δήλωσε ο Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν παράνομες και επικίνδυνες δραστηριότητες», συμπλήρωσε.

Ο συγκεκριμένος νόμος χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις «εθνικής κρίσης» και δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση διευρυμένες εξουσίες ώστε να επιβάλει προσωρινά «έκτακτα μέτρα», χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών.

Ο νόμος περί μέτρων έκτακτης ανάγκης έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν σε καιρό ειρήνης (τότε ονομαζόταν νόμος περί μέτρων πολέμου), από τον πατέρα του Τζάστιν Τριντό, τον Οκτώβριο του 1970. Η κυβέρνηση του Πιερ Έλιοτ Τριντό επικαλέστηκε αυτόν τον νόμο για να στείλει στρατό στο Κεμπέκ και να λάβει σειρά μέτρων μετά την απαγωγή, από το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κεμπέκ, του βρετανού εμπορικού επιτετραμμένου, του Τζέιμς Ρίτσαρντ Κρος, και του υπουργού της τοπικής κυβέρνησης Πιερ Λαπόρτ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ