Κατάθλιψη: Οι τροφές που μειώνουν τα συμπτώματα


Η κατάθλιψη είναι μια εξαιρετικά συχνή ψυχική νόσος. Η πανδημία μάλιστα επιδείνωσε τους δείκτες ψυχικής υγείας και αύξησε τα ποσοστά αυτών που πάσχουν από αυτήν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα, οι ασθενείς με κατάθλιψη διπλασιάστηκαν μετά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Πέρα από τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων προτείνονται και φυσικές λύσεις όπως η τακτική σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή.

Όσον αφορά τη διατροφή, αν και δεν υπάρχει κάποια ειδικά σχεδιασμένη δίαιτα ενάντια στην κατάθλιψη, ορισμένα θρεπτικά συστατικά έχουν αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στη διάθεση.

Κατάθλιψη: Τροφές που θα μειώσουν τα συμπτώματα

  • Σελήνιο: Τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό συνδέονται με τη χειρότερη διάθεση και το αίσθημα δυσφορίας. Το συστατικό βρίσκεται σε τροφές όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα καρύδια Βραζιλίας, το συκώτι και τα θαλασσινά, ενώ είναι διαθέσιμο και σε μορφή συμπληρώματος.
  • Βιταμίνη D: Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Ο οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ η βιταμίνη βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί), το συκώτι, το τυρί, ο κρόκος του αυγού και τα ενισχυμένα τρόφιμα (συνήθως γάλα και δημητριακά).
  • Ω-3 λιπαρά οξέα: Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λιπαρά ψάρια είναι οι καλύτερες πηγές Ω-3. Τα Ω-3 είναι γνωστό ότι ωφελούν τον εγκέφαλο και βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση των διαταραχών της διάθεσης.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β12 και η Β9 (φυλλικό οξύ), συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Καλές πηγές αυτών των βιταμινών είναι το κόκκινο κρέας, το αυγό, τα πουλερικά, το ψάρι, τα στρείδια, το γάλα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα.
  • Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και στην κατάθλιψη. Τα άτομα που λαμβάνουν διάγνωση για κλινική κατάθλιψη παρουσιάζουν συχνά χαμηλά επίπεδα ψευδάργυρου. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε τροφές όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα στρείδια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
  • Τρυπτοφάνη: Ορισμένες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως ο τόνος, η γαλοπούλα και τα ρεβίθια, περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη, ένα συστατικό απαραίτητο για τη σύνθεση της σεροτονίνης («ορμόνη της χαράς»). Η ένταξη τροφών με τρυπτοφάνη στο καθημερινό διατροφολόγιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ