Δημοσκόπηση Marc: Οι πολίτες δεν θέλουν κυβέρνηση τεχνοκρατών – Τι λένε για τις συνεργασίες;


Πολλά και ενδιαφέροντα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Α’ μέρους της πρόσφατης δημοσκόπησης της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1 – Ειδικά τα ευρήματα που αφορούν στις απαντήσεις της κοινής γνώμης γύρω από τα ερωτήματα που αφορούν τα ενδεχόμενα συγκυβέρνησης και αυτοδυναμίας – Ποια σχήματα συνεργασιών επικροτούν και ποια απορρίπτουν;

Από την δημοσκόπηση της Marc η ΝΔ φαίνεται να διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου παρά το γεγονός ότι προβλήματα όπως η ακρίβεια, η πανδημία και η εγκληματικότητα προφανώς ανησυχούν τους πολίτες και προφανώς επηρεάζουν αρνητικά (ως προς τη ΝΔ που έχει την κυβερνητική φθορά) τις αποφάσεις τους. Με το 47% των πολιτών να θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η ακρίβεια, οι 10,5 μονάδες διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον καλές για το κόμμα της Πειραιώς.

Ένα βασικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από τη δημοσκόπηση της Marc είναι ότι οι ερωτηθέντες δεν επιθυμούν σε μεγάλο ποσοστό μια κυβέρνηση συνεργασίας και μάλιστα με πρωθυπουργό τεχνοκράτη. Όπως φαίνεται και από τους σχετικούς πίνακες κυβέρνηση τεχνοκρατών με κορμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ θέλει μόνο το 7%. Αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει το 26,9%, ποσοστό που αν αθροιστεί με το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ (10,8%) πάμε στο 37,7%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σενάριο περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού με τεχνοκράτη πρωθυπουργό «α λα Παπαδήμου», το τελευταίο διάστημα έχει γραφτεί αρκετές φορές στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, αν και από την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως αποκύημα φαντασίας…

Από την άλλη μεριά, αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 11,1% το οποίο αν αθροιστεί με κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ (15,7%) πάμε στο 26,8%. Στις επιμέρους απαντήσεις που έδωσαν οι ψηφοφόροι κάθε κόμματος διαφαίνεται ότι όσοι ψηφίζουν ΝΔ σε ποσοστό 79,4% θέλουν το κόμμα τους αυτοδύναμο. Αντίθετα όσοι δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 42,4% επιθυμούν συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ. Αντίθετα οι τάσεις δείχνουν ότι όσοι δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ προτιμούν σε μεγαλύτερο ποσοστό (28,2%) συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και όχι με την Κουμουνδούρου. Φαίνεται λοιπόν ότι έστω και σε επίπεδο τάσεων, η κοινή γνώμη «καλοβλέπει» ένα ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ και το ποσοστό συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ (26,8%) είναι κι αυτό υπολογίσιμο αν και πιο μικρό.

Στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται με ποσοστό 47,2%. Στην δεύτερη θέση έρχεται πλέον ξεκάθαρα ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 44,2% και πολύ πιο πίσω ο Αλέξης Τσίπρας στο 31%, ο οποίος σημειωτέον εμφανίζει και το μεγαλύτερο ποσοστό δυσαρέσκειας από την κοινή γνώμη με 67,4% αρνητικές εκτιμήσεις. Tελευταίος σε δημοτικότητα παραμένει όπως και σε άλλες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης ο οποίος συγκεντρώνει και τις περισσότερες αρνητικές γνώμες σε ποσοστό 75,9%!

Εκεί που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να διατηρεί ισχυρά ποσοστά έναντι των πολιτικών του αντιπάλων είναι στο ερώτημα της «ταύτισης». Στο ερώτημα δηλαδή με «ποιον πολιτικό αρχηγό ταυτίζεστε περισσότερο;». Εδώ λοιπόν ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 31,6%. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με 19,8% και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 11,2%. H «ταύτιση» έχει και μια έννοια λαϊκού ερείσματος που έχει ο κάθε πολιτικός αρχηγός. Πόσο κοντά στην βάση θεωρούν οι ίδιοι οι πολίτες ότι είναι κάποιος πολιτικός, κι αυτό βεβαίως έχει την δική του σημασία.

Κυριαρχία ΚΙΝΑΛ και ΝΔ στο πολιτικό κέντρο

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι πολίτες που απάντησαν στην έρευνα θεωρούν ως «πολιτικό κέντρο» το ΚΙΝΑΛ και τη ΝΔ. Συγκεκριμένα Στην πολιτική αυτοτοποθέτηση, το ΚΙΝΑΛ καλύπτει κατά 27,7% το χώρο του κέντρου, η ΝΔ κατά 27,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 18,2%.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι από την έρευνα της Marc φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων είναι από την δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας (ποσοστό 38,8%), αλλά και βεβαίως από την δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 30,5%).

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21% και το ΚΙΝΑΛ 14,6%. Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι στις 10,5 μονάδες, παρά τους αστάθμητους παράγοντες που κλονίζουν είναι αλήθεια το κυβερνητικό έργο.

Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου:

  • Νέα Δημοκρατία 31,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ 21%
  • ΚΙΝΑΛ 14,6%
  • ΚΚΕ 5,2%
  • Ελληνική Λύση 4,6%
  • ΜέΡΑ 25 2,5%
  • Έλληνες για την Πατρίδα 1,7%
  • Άλλο κόμμα 3,4%
  • Άκυρο/λευκό 1,5%
  • Δεν θα ψηφίσω 1,8%
  • Αναποφάσιστοι 12,2%

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ