Αυτοφροντίδα ψήσιμο: Τα θεραπευτικά οφέλη της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής


Η ιδέα του μαγειρέματος/ψησίματος ως θεραπευτική δραστηριότητα έχει γίνει δημοφιλές θέμα τα τελευταία χρόνια και κάτι που ενδιαφέρει πολύ κόσμο εδώ και αρκετό καιρό. Στην πραγματικότητα, η πανδημία με το συνεχιζόμενο lockdown προσέφερε μια ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να επιδοθούν στις μαγειρικές τους ικανότητες. Ποια είναι όμως τα οφέλη ευεξίας του ψησίματος και της μαγειρικής; Εξερευνήστε τι σημαίνει να μαγειρεύετε για ανάγκη έναντι του μαγειρέματος για αυτοφροντίδα. Το ψήσιμο είναι μια απίστευτα αποτελεσματική δραστηριότητα self care σε κανονικούς καιρούς, και ειδικά τώρα. Γιατί; Λοιπόν, για μερικούς πολύ ενδιαφέροντες λόγους:

  • Το ψήσιμο ενθαρρύνει την ενσυνείδηση: Εστιάζοντας στην αίσθηση των συστατικών, τις μυρωδιές της σάλτσας, το τσιτσίρισμα των αρωματικών σας φέρνουν στην παρούσα στιγμή. Ο επαναλαμβανόμενος χαρακτήρας του τεμαχισμού και του χτυπήματος με το σύρμα, του θρυμματισμού της μπανάνας με ένα πιρούνι, του χτυπήματος μαζί έχει μια καταπραϋντική επίδραση στο κατά τα άλλα απασχολημένο μυαλό σας. Και όταν βρείτε το μυαλό σας να περιπλανιέται στην κουζίνα, η μυρωδιά αυτού του κρεμμυδιού που καίγεται θα σας επαναφέρει αμέσως στην εργασία που έχετε ετοιμάσει.
  • Το ψήσιμο σας δίνει μια δημιουργική διέξοδο: Το να δοκιμάσετε μια συνταγή μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση ελέγχου και ενδυνάμωσης. Ακόμα κι αν ακολουθείτε μια συνταγή, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν έχετε αρκετά από ένα συστατικό ή ότι η μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σας είναι βρώμικη. Αυτό σας αναγκάζει να σκεφτείτε δημιουργικά για το πώς να ολοκληρώσετε το έργο όσο καλύτερα μπορείτε, δίνοντας αυτό που έχετε.
  • Σας παρέχει την αίσθηση σκοπού: Πρέπει να ταΐσετε τον εαυτό σας. Είναι από τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες μας. Έτσι, το να θέσετε στον εαυτό σας μια εργασία που θα τελειώσει με (ελπίζουμε νόστιμη) τροφή για το σώμα σας, θα σας κάνει να νιώσετε παραγωγικοί και ολοκληρωμένοι.

  • Μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση βαθιάς σύνδεσης: Ακόμα και σε άλλους όταν δεν είναι μαζί μας. Οι πιθανότητες είναι ότι ετοιμάζετε μια συνταγή που κάποιος μοιράστηκε μαζί σας. Ή ότι ψήνεστε για να μοιραστείτε τη δημιουργία σας με άλλους ανθρώπους. Ακόμα κι αν αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι σωματικά μαζί σας, αυτός ο κοινωνικός δεσμός υπάρχει. Η πράξη της παροχής μιας ανάγκης για επιβίωση σε άλλους (ναι, αυτά τα cookies CC μετράνε εδώ!) είναι μια από τις πιο βασικές μορφές ανθρώπινης φροντίδας.
  • Ό,τι ψήνετε μπορεί να προσφέρει χημικά οφέλη στον εγκέφαλό μας: Ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, το μαγνήσιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν από το στρες. (Πηγή) Έτσι απλά ενσωματώνοντας αλεύρια ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους στις συνταγές σας, βοηθάτε να διατηρήσετε τη χημεία του εγκεφάλου σας σε ισορροπία για να διατηρήσετε χαμηλά επίπεδα στρες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ