Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία διασπείρει fake news ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί την Ρωσία για διασπορά fake news ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις προειδοποίησε απόψε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι «φυτεύουν» αφηγήματα στον Τύπο τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι κυκλοφορούν πολλοί ψευδείς ισχυρισμοί.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πράις είπε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττεται «γενοκτονία» στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Τόνισε επίσης πως οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αναπτύσσουν βιολογικά ή χημικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν στην περιοχή αυτήν είναι «εντελώς ψευδείς».

Ουκρανία: Οι μυστικές υπηρεσίες της Εσθονίας βλέπουν ρώσικη επίθεση «περιορισμένης έκτασης»

Η Ρωσία συνεχίζει να μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία και είναι πιθανόν να εξαπολύσει μια «περιορισμένης έκτασης» στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας αυτής, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Εσθονίας.

Η επίθεση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει βομβαρδισμούς με πυραύλους και την κατοχή «σημαντικών» εδαφών στην Ουκρανία, είπε ο γενικός διευθυντής της εσθονικής υπηρεσίας, Μικ Μάραν.

«Αυτή τη στιγμή, η εκτίμησή μας είναι ότι θα απέφευγαν (οι Ρώσοι) τις πόλεις με μεγάλο πληθυσμό, γιατί χρειάζονται πάρα πολλοί στρατιώτες για να ελέγξεις αυτές τις περιοχές. Αλλά δεν υπάρχει μια σαφής αντίληψη ποια οδό μπορεί να εκμεταλλευτούν τα ρωσικά στρατεύματα», είπε στους δημοσιογράφους ο Μάραν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να παρουσιάσει τον ετήσιο απολογισμό της υπηρεσίας.

Ουκρανία: Ενωτικό μήνυμα Ζελένσκι – «Δεν φοβόμαστε κανέναν, θα αμυνθούμε»

Εν αναμονή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έστειλε ένα ενωτικό μήνυμα στους συμπατριώτες του.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει κηρύξει την 16η Φεβρουαρίου ως «Ημέρα Ενότητας», δήλωσε από την Μαριούπολη, η οποία είναι το κέντρο των εξελίξεων της ρωσό-ουκρανικής κρίσης, πως «δεν φοβόμαστε κανένα, δεν φοβόμαστε τις προβλέψεις, δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία συνεχίζει την ενίσχυσή της, καθώς η Λιθουανία απέστειλε πυραύλους Stinger, ενώ ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία συνεχίζουν να έχουν ενεργό ρόλο στις προετοιμασίες για την οχύρωση απέναντι σε μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.

Μπλίνκεν: «Η Ουάσινγκτον δεν βλέπει ενδείξεις απόσυρσης ρωσικών δυνάμεων»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει κάποια απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία και πως η Μόσχα μετακινεί κρίσιμης σημασίας μονάδες πιο κοντά στην περιοχή.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως αποσύρονται και άλλες δυνάμεις της που είχαν περικυκλώσει την Ουκρανία, όμως το ΝΑΤΟ είπε πως η ενίσχυση των στρατευμάτων συνεχίζεται, αμφισβητώντας τη δηλωμένη προθυμία της Μόσχας να διαπραγματευθεί μια επίλυση της κρίσης.

Ο Μπλίνκεν συμφώνησε με την εκτίμηση του ΝΑΤΟ σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί (ώρα ΗΠΑ).

«Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και μετά υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Και δεν έχουμε δει κάποια απόσυρση των δυνάμεών της», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο MSNBC. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε κρίσιμης σημασίας μονάδες να κινούνται προς τα σύνορα, όχι μακριά από τα σύνορα.»

«Άρα αυτό που πρέπει να δούμε είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να δούμε αυτές τις δυνάμεις να απομακρύνονται».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει πίσω από έναν πόλεμο με την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «άσκοπους θανάτους και καταστροφή» που θα μπορούσε να προκαλέσει η Μόσχα και διεθνή κατακραυγή που θα αντιμετώπιζε ο Πούτιν.

Ο Μπάιντεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πως 150.000 Ρώσοι στρατιώτες περικυκλώνουν τώρα την Ουκρανία, ένας αριθμός μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις για περίπου 100.000. Είπε πως οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιες δυνάμεις έχουν αποσυρθεί είναι ευπρόσδεκτες, αλλά είναι ανεπιβεβαίωτες και πως μια εισβολή παραμένει πιθανή.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη με θέμα την ουκρανική κρίση

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αύριο, Πέμπτη, στις 13:30 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, ο Μπάρεντ Λέιντς στο Twitter.

Ειδικότερα, ο Λέιντς σημείωσε: «Πριν από την αυριανή Σύνοδο ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης θα υπάρξει άτυπη συνάντηση μίας ώρας των μελών των Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12:30 (τοπική ώρα, 13:30 ώρα Ελλάδας) για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Ουκρανία: ΝΑΤΟ και Κίεβο αμφισβητούν την απόσυρση της Ρωσίας

Η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας με περισσότερα στρατεύματα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί αποχώρησης.

Παρά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι προχωράει σε «μερική» αποχώρηση, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η ρωσική στρατιωτική ικανότητα αυξάνεται σε αριθμό και ισχύ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι «προετοιμασμένο για το χειρότερο», διατηρώντας την ελπίδα ότι το μήνυμα από τον Πούτιν τις τελευταίες ημέρες είναι απόδειξη μιας ειλικρινούς επιθυμίας να βρεθεί διπλωματική λύση για την εκτόνωση της κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απο την πλευρά της κάλεσε τη Ρωσία να λάβει «συγκεκριμένα» μέτρα για να αμβλύνει τις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είπε χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία έχει τονίσει ότι μπορεί να είναι ανοιχτή στη διπλωματία και προτρέπουμε τη Ρωσία να κάνει συγκεκριμένα και απτά βήματα προς την αποκλιμάκωση, διότι αυτή είναι η προϋπόθεση για ειλικρινή πολιτικό διάλογο. Δεν μπορεί η μία πλευρά να καταφεύγει διαρκώς στη διπλωματία, ενώ η άλλη πλευρά συγκεντρώνει στρατεύματα».

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας απο την πλευρά του είπε ότι η Ρωσία πρέπει να κριθεί από τις ενέργειές της όσον αφορά την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι δεν έχει δει μέχρι στιγμής σημάδια απόσυρσης. Μιλώντας στις Βρυξέλλες ενόψει της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Μπεν Γουάλας είπε «Θα δεχτούμε τα λόγια της Ρωσίας, αλλά θα την κρίνουμε για τις ενέργειές τους. Μέχρι να δούμε μια σωστή αποκλιμάκωση, θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί για τις κινήσεις του Κρεμλίνου».

Ο Γουάλας πρόσθεσε ότι οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι το 60% της ρωσικής χερσαίας μαχητικής δύναμης παραμένει στα ουκρανικά σύνορα μαζί με μία σημαντική ναυτική δύναμη στη θάλασσα. Η Ουκρανία είναι τώρα «περικυκλωμένη» από ρωσικά στρατεύματα και «είναι μια δύναμη που θα συντρίψει την Ουκρανία εάν αναπτυχθεί», προειδοποίησε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ