Ενημέρωση της Βουλής για το ξέπλυμα χρήματος – Εντοπίζονται μεγάλα ποσά, αλλά εισπράττονται ελάχιστα


Για τα πεπραγμένα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα ενημερώσει σήμερα την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Προέδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Η ενημέρωση γίνεται με αφορμή την παρουσίαση των εκθέσεων πεπραγμένων της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες των ετών 2019 και 2020, ενημέρωση που λαμβάνει χώρα με καθυστέρηση δύο ετών, καθώς έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί από την προκάτοχο του κ. Βουρλιώτη στην Αρχή, Άννα Ζαϊρη.

Να σημειωθεί πως η πανδημία επέδρασσε στο ελεγκτικό έργο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κάτι που αποτυπώνεται στα διαθέσιμα στατιστικά.

  • Το 2019 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες παρέπεμψε στις εισαγγελικές αρχές 81 φορολογικές υποθέσεις, ενώ προχώρησε σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων 72,4 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποθέσεις. Παράλληλα, έστειλε 370 αιτήματα στο εξωτερικό ζητώντας ενημέρωση από τις ομότιμες αρχές.
  • Το 2020 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες παρέπεμψε στις εισαγγελικές αρχές 50 φορολογικές υποθέσεις, ενώ προχώρησε σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων 31,8 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποθέσεις. Παράλληλα, έστειλε 221 αιτήματα στο εξωτερικό ζητώντας ενημέρωση από τις ομότιμες αρχές.

Να σημειωθεί πως από τις αρχές του 2019 έως το τέλος του 2021 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έλαβε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 864 έγγραφα παροχής πληροφοριών, τα οποία αφορούσαν σε 2.549 εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στη βάση των πληροφοριών αυτών άνοιξαν 1.340 υποθέσεις εκ των οποίων οριστικοποιήθηκαν οι 1.005. Βεβαιώθηκαν ποσά 1,1 δισ. ευρώ περίπου και εισπράχτηκαν 6,7 εκατ. ευρώ περίπου.

Τέλος, ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή ο κ. Βουρλιώτης σε σχέση με το πλήθος των ετήσιων αναφορών που έλαβε η Α΄ Μονάδα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες από τα υπόχρεα πρόσωπα (τράπεζες, κ.α..) κατά την τριετία 2019-2021, κατά πόσον αυτές κινήθηκαν κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων ετών (πέριξ των 6.000 ετησίως) και ποιο ήταν σε αξία το αθροιστικό σύνολο του υπολειπόμενου δεσμευθέντος από την Αρχή εγκληματικού προϊόντος στο τέλος του 2019, του 2020 και του 2021.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ