Ο Ιβαν, οι ΣΔΙΤ και οι κυνηγότοποι, η CVC και η Περσεύς και η Δικαστική Αστυνομία ετών 29


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η CVC και τα ομολογιακά των θυγατρικών

Προ ημερών ο βραχίονας της CVC Capital Partners για τις εν Ελλάδι επενδύσεις στον κλάδο της Υγείας, η Hellenic Healthcare S.a.r.l, με έδρα το Λουξεμβούργο, έδωσε την έγκριση της, ώστε η θυγατρική της Hellenic Healthcare Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Συμμέτοχων να προχωρήσει στην έκδοση κοινού μη εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου ποσού έως 3 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ομόλογο καλύφθηκε πλήρως από την συνδεμένη εταιρεία, Περσεύς Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Λειτουργεία Φορέων Υγειονομικής Μέριμνας, ήτοι το Metropolitan Hospital και τα χρήματα θα διοχετευθούν για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και κεφαλαιουχικών αναγκών θυγατρικών εταιρειών της Hellenic Healthcare. Να σημειωθεί πως το ίδιο είχε συμβεί και τον Ιουνίου του 2021, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο της Hellenic Healthcare είχε εκδώσει ξανά κοινό μη εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο 1 εκατ. ευρώ που είχε καλυφθεί από την Περσεύς. Έτσι, μέσα σε ένα εξάμηνο από το ταμείο του Metropolitan Hospital βγήκαν 4 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών της Hellenic Healthcare.

Ο Ιβαν, οι ΣΔΙΤ και οι κυνηγότοποι

Μια από τις επιχειρηματικές συμμετοχές του Ιβάν Σαββίδη που βρίσκεται εκτός Ελλάδος και τελεί υπό την ομπρέλα του Ομίλου Agrocom αφορά κυνηγότοπους. Ναι κυνηγότοπους. Ο ομογενής επιχειρηματίας από το 2013 έχει υπό διαχείριση κυνηγότοπους, οι οποίοι αποκτήθηκαν μαζί με την PJSC Atlantis-Pak. Δεν ξέρουμε πόσο επικερδής είναι αυτή η δραστηριότητα, αλλά αυτό που μάθαμε είναι πως η πλευρά Σαββίδη έχει κατά καιρούς απευθυνθεί στο υπουργείο Φυσικών Πόρων και Οικολογίας της Ρωσίας με προτάσεις για ΣΔΙΤ, ώστε ο όμιλος της Agrocom να αναπτύξει κυνηγότοπους σε συγκεκριμένες δασικές εκτάσεις. Αντιλαμβανόμαστε πως οι Έλληνες φίλοι του κυνηγιού θα διαβάσουν με ενδιαφέρον τη σχετική είδηση. Ωστόσο, τέτοιες ΣΔΙΤ είναι άγνωστες στην Ελλάδα και θα απαιτούσαν το know how του Ομίλου Agrocom και του κ. Σαββίδη για να αξιολογηθεί η βιωσιμότητά τους.

Δικαστική Αστυνομία… ετών 29

Από Μητσοτάκη… σε Μητσοτάκη πέρασαν 29 χρόνια για να κινηθεί το ζήτημα της ίδρυσης Δικαστικής Αστυνομίας. Ο νόμος που προβλέπει την Δικαστική Αστυνομία ψηφίσθηκε το 1993 (Ν.2145/1993), επί κυβερνήσεως Κωσταντίνου Μητσοτάκη με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη. Ωστόσο, στα χρόνια που μεσολάβησαν η μεταρρύθμιση «πάγωσε», παρά τις διαρκείς πιέσεις των θεσμικών οργάνων και των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης. Γιατί η Δικαστική Αστυνομία είναι τόσο σημαντική; Διότι εάν λειτουργήσει όπως λειτουργεί σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, τότε οι προανακρίσεις και κάθε άλλη διαδικαστική πράξη της ποινικής διαδικασίας που γίνεται με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, θα επιταχυνθούν και θα συστηματοποιηθούν. Και έτσι, αντί να ξεμένουν υποθέσεις στα «συρτάρια» των εισαγγελιών και να «σέρνονται» οι προανακρίσεις από Αστυνομικούς προανακριτικούς υπαλλήλους ή υπάλληλους του ΣΔΟΕ με χαμηλά τυπικά προσόντα που δεν διαθέτουν καν επάρκεια ξένων γλωσσών, όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλές περιπτώσεις (με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να φθάνουν στην παραγραφή), με την θέσπιση μιας αποτελεσματικής και σύγχρονης Δικαστικής Αστυνομίας όλες αυτές οι στρεβλώσεις που έχουν «κακοφορμίσει» θα μπορούσαν να ξεπεραστούν. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Και η σύσταση ομάδας εργασίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσίαρα με αντικείμενο να επεξεργαστεί τον ιδρυτικό νόμο της Δικαστικής Αστυνομίας, δεν δείχνει απαραίτητα πολιτική βούληση, καθώς προβλέπεται πως το έργο της εν λόγω επιτροπής θα ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο και όχι πιο σύντομα…

Μήνυμα ΔΝΤ σε Σκόπια

Τον ειδικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην οικονομική σταθερότητα της Βόρειας Μακεδονίας φωτίζει έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στην έκθεση σημειώνεται πως μετά από ύφεση 6% το 2020, το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας σημείωσε αύξηση 4% το 2021 και αναμένεται να τρέξει με τον ίδιο ρυθμό 4% το 2022. Ωστόσο, σημειώνεται πως για να γίνει αυτό η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να δώσει έμφαση σε μακροχρόνιες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες. Και εδώ εισέρχεται στην εξίσωση η Ελλάδα. Κατά το ΔΝΤ, «η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει σημαντικά βήματα και παραμένει αφοσιωμένη στο να συνεχίσει την πορεία ένταξης στην ΕΕ. Μετά τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, η χώρα πέτυχε δύο σημαντικά ορόσημα στην αρχή της πανδημίας: εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της συμμαχίας, και το Συμβούλιο ηγετών της ΕΕ συμφώνησε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ένωση», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ. Και εδώ το Ταμείο κάνει μια ιδιαίτερη αναφορά. Όπως τονίζει, «η ένταξη στην ΕΕ υποστηρίζεται σθεναρά από τον πληθυσμό της χώρας και οι προοπτικές ένταξης έχουν συμβάλει στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο παρελθόν». Με άλλα λόγια, η προοπτική της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι εργαλείο στα χέρια της πολιτικής ελίτ της χώρας για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Αλλά αυτό το εργαλείο λειτουργεί μόνον για όσο η Ελλάδα δίνει το «πράσινο φως» για τις ενταξιακές διαδικασίες. Εάν σταματήσει να το κάνει, τότε αυτό θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην γειτονική χώρα. Και το ΔΝΤ εμμέσως φωτίζει αυτή την πτυχή.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ