Τσίπρας σε Πάιατ: Σημαντικό οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να πιέζουν την Τουρκία για τις προκλήσεις της


Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είχε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας

Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, συναντήθηκε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας με την ατζέντα της επαφής τους να αφορά τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε πρωτοβουλία για ειρήνη στην Ουκρανία, στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας και στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Υπογράμμισε ότι μεσοπρόθεσμα, στόχος πρέπει να είναι η καθιέρωση μιας πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμών που να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, στη βάση των αρχών του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ασφαλείας.

Παράλληλα, τόνισε τη στήριξή του στην περαιτέρω προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε αμοιβαία επωφελή βάση.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, καθώς, όπως είπε στον κ. Πάιατ, δεν πραγματοποιείται σε αμοιβαία επωφελή βάση και αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, τέλος, την σημασία που έχει η αμερικανική πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου να τερματίσει τις προκλητικές δηλώσεις και παραβιάσεις και να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ύφεσης, με ορίζοντα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ