Low carb vs Low fat: Ποια διατροφή βοηθά περισσότερο την απώλεια βάρους;


Εάν έχετε προσπαθήσει ποτέ να χάσετε βάρος, έχετε παρατηρήσει τις μυριάδες επιλογές διατροφής εκεί έξω: Keto, Paleo, WW (πρώην Weight Watchers), μεσογειακή διατροφή και πολλές ακόμη. Υπάρχει τρόπος να πούμε ποια λειτουργεί καλύτερα; Οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας θέτουν αυτό το ερώτημα εδώ και δεκαετίες. Η απάντηση που προκύπτει από τα πιο πρόσφατα δεδομένα είναι απροσδόκητη: Όλα λειτουργούν και αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς εξαρτάται από διάφορους βιολογικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής. Πάρτε, για παράδειγμα, μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση από την Cochrane Collaboration, μια κοινοπραξία ερευνητών και εμπειρογνωμόνων εξαπλωμένη σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα συγκέντρωσε πρόσφατα τα διαθέσιμα στοιχεία για να ρωτήσει ποιος τύπος δίαιτας λειτουργεί καλύτερα, με χαμηλούς υδατάνθρακες ή με χαμηλά λιπαρά;

Έρευνα για την καλύτερη διατροφή

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ως προγράμματα γευμάτων που περιορίζουν τα δημητριακά, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τα περισσότερα φρούτα και ορισμένα λαχανικά. Αυτές οι δίαιτες αντικαθιστούν αυτούς τους υδατάνθρακες με τροφές υψηλότερες σε λίπος και πρωτεΐνες, όπως κρέας, αυγά και τυρί. Ορισμένες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων προτείνουν να τρώτε όσο θέλετε και άλλες περιορίζουν την πρόσληψη τροφής. Δημοφιλή παραδείγματα είναι οι δίαιτες κετο και παλαιό. Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών ή ισορροπημένων υδατανθράκων περιλαμβάνουν μέτριες ποσότητες όλων των τύπων τροφών: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Συχνά απαιτούν να τρώνε πιο υγιεινά τρόφιμα – όπως ελαιόλαδο αντί για βούτυρο – και ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους μέσω μειωμένης πρόσληψης θερμίδων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη δίαιτα DASH ή το WW.

Για την ανασκόπηση, οι ερευνητές βρήκαν 61 δοκιμές με σχεδόν 7.000 συμμετέχοντες που θεωρήθηκαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι συντομότερες δοκιμές – 37 από αυτές – διήρκεσαν έξι μήνες ή λιγότερο. Υπήρχαν έξι δοκιμές που ακολούθησαν τους συμμετέχοντες για δύο χρόνια. Συνδυάζοντας όλα αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δύο τύποι δίαιτας είχαν περίπου την ίδια απόδοση. Στις μελέτες μικρότερης διάρκειας, τα άτομα που ακολούθησαν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχασαν κατά μέσο όρο περίπου 2 κιλά περισσότερα από εκείνους που ακολούθησαν δίαιτες χαμηλών λιπαρών (αυτό το ποσό δεν είναι στατιστικά σημαντικό). μακροπρόθεσμα, υπήρξε ακόμη μικρότερη διαφορά. Οι δύο δίαιτες είχαν επίσης ως αποτέλεσμα ελάχιστες ή καθόλου διαφορές στους δείκτες υγείας όπως η αρτηριακή πίεση, τα ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πιο βιώσιμη λύση για απώλεια βάρους;

Υπάρχει, όμως, ένα σημαντικό: Παρόλο που και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος συνολικά, η απώλεια βάρους διέφερε πολύ για τα άτομα. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων λειτούργησαν πολύ καλύτερα για μερικούς ανθρώπους και καθόλου για άλλους. Το ίδιο ισχύει και για τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δίαιτες δεν είναι ενιαίες, εξήγησε η Μάρθα Φιλντ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Στην πραγματικότητα, οι διατροφολόγοι ανακαλύπτουν ότι πολλοί παράγοντες – γενετική, μικροβίωμα του εντέρου, φάρμακα, τρόπος ζωής και άλλα – συμβάλλουν στον τρόπο με τον οποίο κάθε άτομο ανταποκρίνεται σε μια συγκεκριμένη δίαιτα. “Καθώς η επιστήμη της διατροφής έχει εξελιχθεί, η μετάβαση προς μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση είναι κάτι που όλοι βλέπουμε ως σημαντικό στόχο”, είπε.

“Όταν μπαίνεις στις λεπτομέρειες και τη μεταβλητότητα από άτομο σε άτομο, αυτό στοχεύει να καταλάβει η διατροφή ακριβείας”. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχουν ξεκινήσει μια νέα ερευνητική εκστρατεία με την ονομασία Nutrition for Precision Health που διερευνά τις ατομικές απαντήσεις στη δίαιτα. Εν τω μεταξύ, είπε ο Field, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη αρκετά για να προσδιορίσουν ποιες δίαιτες λειτουργούν καλύτερα για ποιους ανθρώπους. Υπάρχουν όμως κάποιες γενικές συστάσεις που πιθανώς ισχύουν για όλους σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία: τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες. πίνετε αρκετό νερό? και παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ενεργοί. Το μήνυμα: Δεν υπάρχει δίαιτα που λειτουργεί καλύτερα για την απώλεια βάρους. Αλλά με όλες τις επιλογές εκεί έξω, είναι δυνατό να βρείτε αυτή που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ