Ουκρανία: Δραματικές στιγμές για τους Έλληνες της Μαριούπολης «Θέλουν να φύγουμε απο τα σπίτια μας»


Ουκρανία: Στιγμές φόβου και αγωνίας ζουν οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή της Αζοφικής. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη εθνική ομάδα στην περιφέρεια Ντόνετσκ, μετά τους Ρώσους και τους Ουκρανούς. 

Οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προέτρεψαν τους αμάχους να φύγουν, με τις προειδοποιητικές σειρήνες να ηχούν διαρκώς τα τελευταία 24ωρα. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ανησυχεί για τη βία στην ανατολική Ουκρανία εν μέσω αναφορών για εντεινόμενους βομβαρδισμούς.

Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ κήρυξε γενική επιστράτευση. «Καλώ τους έφεδρους συμπολίτες μου να παρουσιαστούν στα στρατολογικά γραφεία. Σήμερα, υπέγραψα το διάταγμα γενικής κινητοποίησης», τόνισε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Η Ρωσία πρόσθεσε συμφώνησε να προσφέρει καταφύγιο σε όσους εγκαταλείπουν τα σπίτια τους τις τελευταίες ώρες. Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι οι πρώτοι που φεύγουν απο τα σπίτια τους. Ανάλογη ανακοίνωση έγινε και στο Λουγκάνσκ.

Στο κόκκινο η ένταση στην ΟυκρανίαΑ.Ρ

Μια δυνατή προειδοποιητική σειρήνα ήχησε στο κέντρο της πόλης του Ντόνετσκ. Οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι ένα αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στο κυβερνητικό τους κτίριο στην πόλη, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA ανέφερε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε από την έκρηξη.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μερικά από τα πρώτα λεωφορεία που μετέφεραν εκτοπισμένους από εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές έχουν ήδη φτάσει στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας.

Οι Έλληνες στη γραμμή του πυρός

Στη γραμμή του πυρός βρίσκονται και χιλιάδες Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή. Ανάμεσά τους η Βικτόρια Πομαζάν, Ελληνίδα της Μαριούπολης, μέλος του πληθυσμού που κινδυνεύει με εκτοπισμό. Τις τελευταίες ώρες περιγράφει την κρίση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

«Η πρώτη εξορία των Ελλήνων μας έγινε το 1778-1779, όταν η Μεγάλη Αικατερίνη έδιωξε τους Έλληνες από την Κριμαία. Στις μέρες μας η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου θέλει να φύγουν οι Έλληνες της Αζοφικής από τα σπίτια τους» γράφει χαρακτηριστικά.

Σε προηγούμενη ανάρτησή της τόνιζε οτι φυσικά και παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, προσπαθούν να διατηρήσουν ωστόσο την ψυχραιμία τους. «Είναι η δική μας γη και δεν θα φύγουμε» προσθέτει, επικαλούμενη τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας.

Η Ελλάδα σημειωτέον είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που διαθέτει αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα στη ζώνη του πυρός όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr o διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βλάσης Αγτζίδης. Η εξεύρεση διπλωματικής λύσης λέει θα είναι ευεργετική για τον ελληνισμό της Μαριούπολης, τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ