Παιδιά αϋπνία: Το 43% των παιδιών με προβλήματα ύπνου υποφέρουν και ως ενήλικες

Τα μικρά παιδιά που παλεύουν με την αϋπνία αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο για να υποφέρουν από το ίδιο ως νεαροί ενήλικες, προειδοποιεί μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 43% των παιδιών που υποφέρουν από αϋπνία μεταξύ 5 και 12 ετών συνεχίζουν να το κάνουν όταν φτάσουν τα 20 και τα 30 τους. Και αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν τριπλασιασμό του κινδύνου ένα παιδί που στερείται ύπνου να καταλήξει να γίνει ενήλικας που στερείται ύπνου, είπαν οι ερευνητές. Αυτό είναι “πολύ υψηλότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Julio Fernandez-Mendoza. Είναι αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικής υγείας στο Κέντρο Έρευνας & Θεραπείας Ύπνου στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου Penn State.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Στη μελέτη, ο ίδιος και οι συνεργάτες του επεσήμαναν ότι η παιδική αϋπνία δεν είναι ασυνήθιστη. “Περίπου το 20% έως 25% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν συμπτώματα αϋπνίας, που νοούνται ως δυσκολίες να κοιμηθούν ή να παραμείνουν για ύπνο”, σημείωσε ο Fernandez-Mendoza. Μεταξύ των εφήβων, το ποσοστό αυτό ανέρχεται μεταξύ 35% και 40%. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους, σημείωσε, με τη γενετική προδιάθεση να παίζει έναν σχετικά μικρό ρόλο, παράλληλα με ιατρικούς, συμπεριφορικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει υποκείμενα γαστρεντερικά προβλήματα ή πονοκεφάλους. ένα «αγχωτικό» περιβάλλον στο σπίτι ή στη γειτονιά. φτώχεια ή διακρίσεις· ή κακές συνήθειες ύπνου, όπως η τακτική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στο κρεβάτι.

Για να διερευνήσει την επιμονή της αϋπνίας μεταξύ των παιδιών καθώς μεγαλώνουν, η ομάδα παρακολούθησε λίγο περισσότερα από 500 παιδιά που ήταν ηλικίας από 5 έως 31 ετών. Κατά την πρώτη φάση της μελέτης —που διεξήχθη μεταξύ 2000 και 2005— όλα τα παιδιά (ή/και οι γονείς τους) συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον ύπνο τους. Οι συνήθειες ύπνου παρακολουθήθηκαν επίσης σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια ύπνου σε εργαστηριακό περιβάλλον. Σχεδόν το ένα τέταρτο των προεφηβικών παιδιών θεωρήθηκε ότι είχαν αϋπνία. Κάπου μεταξύ 6 και 13 ετών αργότερα, τα περισσότερα παιδιά υποβλήθηκαν στις ίδιες αξιολογήσεις με τους έφηβους, σε μέσο όρο ηλικίας 16 ετών. Πάνω από το ένα τρίτο (36%) των εφήβων διαπιστώθηκε τότε ότι πάλευαν με την αϋπνία.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μια τρίτη φάση αξιολόγησης με τη μορφή μιας έρευνας παρακολούθησης ύπνου που ξεκίνησε μεταξύ 2018 και 2021. Εκείνη την εποχή, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν 24. Η ομάδα διαπίστωσε ότι περίπου το 27% των προ-εφηβικών αϋπνιών είχαν γίνει υγιείς κοιμισμένοι ως ενήλικες. Περίπου το 11% όσων είχαν ακόμη ταλαιπωρηθεί με τον ύπνο ως έφηβοι κατάφεραν επίσης να αφήσουν πίσω τους την αϋπνία μέχρι να φτάσουν τα 20 και στις αρχές των 30 ετών. Ωστόσο, σχεδόν το 19% όσων είχαν ιστορικό διαταραχών ύπνου ως παιδιά συνέχισαν να βιώνουν διαλείπουσα αϋπνία ως έφηβοι και ενήλικες, ενώ περισσότεροι από τέσσερις στους 10 συνέχισαν να μαστίζονται από επίμονη στέρηση ύπνου. Τα ευρήματα, είπε ο Fernandez-Mendoza, υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της αϋπνίας σε νεαρή ηλικία, για την πρόληψη της ανάπτυξης ενός δια βίου προβλήματος.

Σε πολλές περιπτώσεις που μπορεί να λάβουν τη μορφή γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, για την αντιμετώπιση κακών συνηθειών ύπνου όπως “χρήση ηλεκτρονικών ειδών ή παρακολούθηση τηλεόρασης στο κρεβάτι, ανησυχία στο κρεβάτι, ύπνος μέσα τα Σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεταξύ πολλών άλλων. Αυτό το είδος παρέμβασης έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για να βοηθήσει τους ενήλικες, και κερδίζει περισσότερα στοιχεία και υποστήριξη στη νεολαία, ιδιαίτερα στους εφήβους”. Από την άλλη πλευρά, όταν αντιμετωπίζει την παιδιατρική αϋπνία, η Fernandez-Mendoza προειδοποίησε ότι “τα φάρμακα για τον ύπνο πρέπει να είναι πάντα θεραπεία δεύτερης γραμμής. Και η μελατονίνη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, παρά την ευρεία και εσφαλμένη χρήση της.

Συμβουλές για γονείς και κηδεμόνες

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 17 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Pediatrics. Οι γονείς μπορούν να ξεκινήσουν με υγιεινές συνήθειες ύπνου στη βρεφική ηλικία. Η ανάπτυξη μιας συνεπούς και χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο που διατηρείται σε όλη την παιδική ηλικία – και η διδασκαλία υγιεινών συνηθειών ύπνου, όπως η απουσία οθόνης στην κρεβατοκάμαρα ή ακριβώς πριν τον ύπνο – μπορεί να δημιουργήσει μια σταθερή ρουτίνα και μια ισχυρή βάση για την υγεία του ύπνου. Οι γονείς μπορούν επίσης να βοηθήσουν να διδάξουν στους εφήβους δεξιότητες διαχείρισης χρόνου από νωρίς, ώστε οι έφηβοι να μάθουν, για παράδειγμα, να κάνουν την εργασία κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι τις νυχτερινές ώρες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στον ύπνο. Τέτοιες προσπάθειες μπορούν να συμβάλουν πολύ στη διαμόρφωση και τη βελτίωση των συνηθειών ύπνου σε νεαρή ηλικία, έτσι ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να έχουν λιγότερες πιθανότητες αϋπνίας να συνεχιστεί μέχρι την ενηλικίωση.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ