Κουβέιτ: Αποποινικοποίηση της “μίμησης του αντίθετου φύλου” ως ορόσημο στα δικαιώματα των τρανς


Απαντώντας στην πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κουβέιτ να ανατρέψει το άρθρο 198 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ποινικοποιεί τη “μίμηση του αντίθετου φύλου”, επειδή παραβιάζει το άρθρο 30 του Συντάγματος που εγγυάται την προσωπική ελευθερία, η Lynn Maalouf, αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, είπε: “Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κουβέιτ να ανατρέψει το άρθρο 198 του Ποινικού Κώδικα είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη και ένα σημαντικό ορόσημο για τα δικαιώματα των τρανς στην περιοχή. Το άρθρο 198 ήταν βαθύτατα μεροληπτικό, υπερβολικά ασαφές και δεν έπρεπε ποτέ να γίνει δεκτό ως νόμος εξαρχής.

Οι αρχές του Κουβέιτ πρέπει τώρα να διασφαλίσουν ότι το άρθρο 198 θα καταργηθεί στο σύνολό του. Πρέπει επίσης να σταματήσουν αμέσως τις αυθαίρετες συλλήψεις τρανσέξουαλ και να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες και τις καταδίκες που έχουν ασκηθεί εναντίον τους βάσει αυτού του τρανσφοβικού νόμου. Όλοι όσοι φυλακίζονται άδικα βάσει του άρθρου 198 πρέπει τώρα να απελευθερωθούν. Οι αρχές πρέπει επίσης να διερευνήσουν όλες τις καταγγελίες για βασανιστήρια από τις δυνάμεις ασφαλείας και να εγκαταστήσουν έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης της αστυνομικής συμπεριφοράς”.

Τι συνέβη;

Τον Μάιο του 2007, η Εθνοσυνέλευση του Κουβέιτ ψήφισε για την τροποποίηση του άρθρου 198 του Ποινικού Κώδικα. Η προσαρμογή ποινικοποίησε τις “άσεμνες” χειρονομίες δημοσίως και τη μίμηση του αντίθετου φύλου — ένα “έγκλημα” που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως ένα έτος και πρόστιμο. Η τροπολογία εφαρμόστηκε αυθαίρετα. Στις 29 Δεκεμβρίου 2021, το Συνταγματικό Δικαστήριο δέχθηκε νομική προσβολή του άρθρου 198. Στις 3 Οκτωβρίου 2021, ένα δικαστήριο καταδίκασε τη Maha al-Mutairi, μια τρανς γυναίκα, σε δύο χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο βάσει του άρθρου 70 του νόμου για τις τηλεπικοινωνίες και του άρθρου 198 του Ποινικού Κώδικα. Στις 5 Ιουνίου 2020, η Maha al-Mutairi δημοσίευσε βίντεο στο Snapchat κατηγορώντας τους αστυνομικούς ότι τη βίασαν και την ξυλοκόπησαν κατά τη διάρκεια μιας επτάμηνης περιόδου κράτησης το 2019 για “μίμηση του αντίθετου φύλου”. Αφέθηκε ελεύθερη μετά από έφεση το 2021.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ