Τραυλισμός: Εντοπίστηκαν τα πρώτα γονίδια που συνδέονται στενά με τον τραυλισμό


Ο τραυλισμός έχει τεκμηριωθεί από την αρχαία Κίνα, την Ελλάδα και τη Ρώμη. Αλλά κανείς δεν είχε ιδέα τι το προκάλεσε μέχρι που η σύγχρονη γενετική επιστήμη και η απεικόνιση του εγκεφάλου άρχισαν να παρέχουν ενδείξεις. Οι ερευνητές εντόπισαν τα πρώτα γονίδια που συνδέονται στενά με τον τραυλισμό πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Οι μελέτες απεικόνισης εξέτασαν τους εγκεφάλους ενηλίκων και μεγαλύτερων παιδιών και τα τελευταία χρόνια, ο ερευνητής της διαταραχής λόγου του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ, Χο Μινγκ Τσόου, άρχισε να εξετάζει παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών. Αυτή είναι περίπου η ηλικία που πολλά παιδιά αρχίζουν να τραυλίζουν, με περίπου το 80% να το ξεπερνά.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Ο Τσόου είπε ότι η απεικόνιση δείχνει μικρές διαφορές στον εγκέφαλο σε μικρά παιδιά που συνεχίζουν να τραυλίζουν, σε σύγκριση με εκείνα που αναρρώνουν και αυτά που δεν τραυλίζουν ποτέ. Συζήτησε την έρευνά του το Σάββατο στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης. Για παράδειγμα, ο Chow και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον τραυλισμό σχετίζονται με δομικές ανωμαλίες στο corpus callosum, μια δέσμη ινών που συνδέει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου και διασφαλίζει ότι μπορούν να επικοινωνήσουν. και ο θάλαμος, ένας σταθμός αναμετάδοσης που ταξινομεί τις αισθητηριακές πληροφορίες σε άλλα μέρη του εγκεφάλου. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει τον τραυλισμό με τα βασικά γάγγλια, τις δομές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον συντονισμό της κίνησης.

“Γνωρίζουμε ότι ο τραυλισμός έχει μια πολύ ισχυρή γενετική συνιστώσα”, είπε ο Τσόου. Αν και μπορεί να εμπλέκονται πολλά γονίδια και τα ακριβή γενετικά αίτια μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το παιδί, “πιθανώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο”. Ο συνάδελφος του Τσόου, Έβαν Οσλερ, τραυλίζει και το παρομοίασε με ακούσιους σπασμούς στον καρπό, κατά τη διάρκεια του γκολφ. Είπε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για διαταραχή του γνωστικού ελέγχου της ομιλίας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν εσφαλμένα ότι οι άνθρωποι τραυλίζουν επειδή είναι νευρικοί, ντροπαλοί ή υπέφεραν από παιδικές αντιξοότητες. Και αν προσπαθούσαν περισσότερο, θα μπορούσαν να σταματήσουν. “Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας” για να αλλάξουμε τέτοιες πεποιθήσεις, δήλωσε η ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Ναν Μπέρνσταϊν Ράτνερ. “Υπάρχει ακόμα πολλή παραφιλολογία εκεί έξω”.

Αποδοχή και πρόοδος

Η λογοθεραπεία είναι η βάση της θεραπείας του τραυλισμού. Αλλά τα φάρμακα που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν να εγκριθούν για τραυλισμό τα επόμενα χρόνια, πρώτα για ενήλικες και αργότερα για παιδιά, είπε ο Maguire, ο οποίος τραυλίζει από την παιδική του ηλικία. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο τραυλισμός μπορεί να σχετίζεται με υπερβολικά επίπεδα ενός χημικού αγγελιοφόρου στον εγκέφαλο που ονομάζεται ντοπαμίνη, και μερικοί μειώνουν τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης ή εμποδίζουν τη δράση της με συγκεκριμένο τρόπο. Όχι, μια λογοπαθολόγος που δραστηριοποιείται στην Εθνική Ένωση Τραυλισμού, είπε ότι πολλοί άνθρωποι σίγουρα θα ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν φάρμακα για τον τραυλισμό — αν και όχι εκείνη. Είναι ευχαριστημένη με τη ζωή της όπως είναι και έχει αποδεχτεί τον τραυλισμό της, είπε. Ωστόσο, αν η Colton δυσκολευόταν και ήθελε να δοκιμάσει φάρμακα ως έφηβη, θα ήταν ανοιχτή στην ιδέα.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ