Σεξ ύπνος: Γιατί οι άνδρες κοιμούνται αμέσως μετά το σεξ;

Μόλις είχατε υπέροχο σεξ κάτω από τα σεντόνια και αισθάνεστε πανευτυχείς. Αμέσως μετά, ακούτε έναν ήχο ροχαλητού. Εάν αυτό δεν σας είναι άγνωστο, τότε δεν είστε μόνες. Άλλωστε, πολλοί άντρες αποκοιμιούνται μετά το σεξ. Αλλά προτού αρχίσετε να επικρίνετε τον σύντροφό σας για τον τρόπο του δίπλα στο κρεβάτι, υπάρχει στην πραγματικότητα ένας επιστημονικός λόγος για την άμεση υπνηλία που βιώνει. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η σεξουαλική διέγερση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Όταν κάνουμε σεξ τείνουμε να είμαστε χαλαροί και με τη σειρά μας, απελευθερώνουμε πολύ άγχος και άγχος που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών

Έρευνα που χρησιμοποιεί τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) το έχει αποδείξει στο παρελθόν – και είναι γνωστό ότι όταν είμαστε χαλαροί και έχουμε εκτονώσει το στρες, είναι πιο εύκολο να κοιμηθούμε. Αλλά όταν εξετάζουμε γιατί οι άνδρες φαίνονται να κοιμούνται πιο γρήγορα, αυτό οφείλεται στην πραγματικότητα σε ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που απελευθερώνονται όταν εκσπερματώνουν. Αυτά περιλαμβάνουν τη νορεπινεφρίνη, τη σεροτονίνη, την ωκυτοκίνη, τη βαζοπρεσίνη, το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) και την ορμόνη προλακτίνη. Είναι η απελευθέρωση προλακτίνης που κάνει τη διαφορά, καθώς συνδέεται με το αίσθημα της σεξουαλικής ικανοποίησης, λένε οι ειδικοί. Βοηθά επίσης στη διαμεσολάβηση του χρόνου αποθεραπείας, με άλλα λόγια, πόσο καιρό πρέπει να περιμένει ένας άνδρας πριν πάει στον δεύτερο γύρο.

Άνδρες και εγκεφαλική λειτουργία

Ο εγκέφαλος των ανδρών απελευθερώνει ένα μείγμα χημικών ουσιών όταν έχουν οργασμό, η χημική ουσία προλακτίνη πιστεύεται ότι είναι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί υπνηλία στους άνδρες μετά το σεξ. Οι άνδρες με έλλειψη αυτής της ορμόνης μπορεί μερικές φορές να έχουν και ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης. Οι ειδικοί στο Πρόγραμμα Αναφοράς Επιστήμης, Υγείας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξήγησαν: “Τα επίπεδα προλακτίνης είναι φυσικά υψηλότερα κατά τη διάρκεια του ύπνου και τα ζώα στα οποία γίνεται ένεση με τη χημική ουσία κουράζονται αμέσως. Αυτό υποδηλώνει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της προλακτίνης και του ύπνου, επομένως είναι πιθανό η απελευθέρωση της ορμόνης κατά τη διάρκεια του οργασμού να προκαλεί στους άντρες υπνηλία. Η προλακτίνη εξηγεί επίσης γιατί οι άνδρες νυστάζουν μετά τη σεξουαλική επαφή παρά μετά τον αυνανισμό. Για άγνωστους λόγους, οι σεξουαλικοί οργασμοί απελευθερώνουν τέσσερις φορές περισσότερη προλακτίνη από τους αυνανιστικούς οργασμούς”.

Βελτιωμένος ύπνος

Δύο άλλες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ είναι η ωκυτοκίνη και η βαζοπρεσσίνη. Η απελευθέρωσή τους συνήθως συνοδεύει τη μελατονίνη – η οποία ρυθμίζει τα ρολόγια του σώματός μας. Η ωκυτοκίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα στρες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπνηλία και χαλάρωση. Ο ειδικός ύπνου Max Kirsten στο Innermost and The Sleep Coach είπε ότι το σεξ βελτιώνει επίσης την ποιότητα του ύπνου μας μετά το συμβάν. Οι ειδικοί λένε ότι το σεξ μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την ποιότητα ύπνου των ανθρώπων. Εξήγησε: “Απελευθερώνουμε μια σημαντική ορμόνη οικειότητας που ονομάζεται ωκυτοκίνη, η οποία φυσικά μειώνει δραματικά τα επίπεδα κορτιζόλης του στρες. Το να έχετε οργασμό θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γιατί απελευθερώνει την ορμόνη προλακτίνη που σας κάνει να νιώθετε χαλαροί και γεμάτοι υπνηλία.”

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ