Drones υγεία: Οι τεράστιες δυνατότητες της αερομεταφερόμενης τεχνολογίας


Η δυνατότητα των drones να επιταχύνουν την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη που σώζει ζωές είναι γνωστή εδώ και καιρό. Και τώρα μια περίπτωση από τη Σουηδία έχει δώσει στον κόσμο ένα συναρπαστικό παράδειγμα. Ένα αυτόματο drone Everdrone χρησιμοποιήθηκε για την παράδοση ενός απινιδωτή που βοήθησε να σώσει τη ζωή ενός 71χρονου άνδρα. Ο άνδρας, στο Trollhättan, απομάκρυνε το χιόνι στο δρόμο του όταν υπέστη καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου (OHCA). Μετά από μια άμεση κλήση έκτακτης ανάγκης, οι γρήγορες ενέργειες του Δρ. Μουσταφά Αλί και η ταχεία παράδοση ενός  αυτοματοποιημένου εξωτερικού απινιδωτή (AED), μπόρεσαν να ξεκινήσουν μέτρα σωτηρίας μέσω απινίδωσης πριν από την άφιξη του ασθενοφόρου και η ζωή του σώθηκε.

Ο χρόνος από τον συναγερμό μέχρι την ασφαλή παράδοση του AED στο κατώφλι της διεύθυνσης του συμβάντος ήταν λίγο περισσότερο από τρία λεπτά. Μετά την αρχική επί τόπου νοσηλεία, ο ασθενής μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και σήμερα έχει αναρρώσει πλήρως. “Πρόκειται για μια πραγματικά επαναστατική τεχνολογία που πρέπει να εφαρμοστεί παντού”, είπε ο ασθενής που τώρα έχει αναρρώσει πλήρως. “Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο ευγνώμων είμαι σε αυτή τη νέα τεχνολογία και την ταχεία παράδοση του απινιδωτή. Αν δεν ήταν το drone, μάλλον δεν θα ήμουν εδώ”, πρόσθεσε. Η υπηρεσία επείγουσας ιατρικής εναέριας παράδοσης της Everdrone (EMADE) έχει σχεδιαστεί για να είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των μέτρων σωτηρίας στη σουηδική περιοχή Västra Götaland.

Για τον Δρ. Μουσταφά Αλί η εμπειρία ήταν εξίσου ευχάριστη, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης. “Ήμουν καθ’ οδόν για να δουλέψω στο τοπικό νοσοκομείο όταν κοίταξα έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου και είδα έναν άνδρα να κατέρρευσε στο δρόμο του. Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και έσπευσα να βοηθήσω. Ο άνδρας δεν είχε σφυγμό, οπότε άρχισα να κάνω CPR (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση) ενώ ζήτησα από έναν άλλο περαστικό να καλέσει το 112 (ο σουηδικός αριθμός έκτακτης ανάγκης). Λίγα λεπτά αργότερα, είδα κάτι να πετάει πάνω από το κεφάλι μου. Ήταν ένα drone με απινιδωτή”.

Η Everdrone ειδικεύτηκε σε λύσεις αυτόνομων drones, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιστήμης Αναζωογόνησης στο Karolinska Institutet, το SOS Alarm και την περιοχή Västra Götaland. Οι επιχειρήσεις υποστηρίζονται επίσης από τις Vinnova, Swelife και Medtech4Health. “Αυτό είναι ένα εξαιρετικό πραγματικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία αιχμής των drone της Everdrone, πλήρως ενσωματωμένη με αποστολή έκτακτης ανάγκης, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο πρόσβασης σε σωτήριο εξοπλισμό AED”, λέει ο Mats Sällström, Διευθύνων Σύμβουλος της Everdrone.

Υπολογίζεται ότι 275.000 ασθενείς στην Ευρώπη και 350.000 στις ΗΠΑ υποφέρουν από OHCA ετησίως. Περίπου το 70% των OHCA συμβαίνουν σε ιδιωτικές κατοικίες χωρίς AED επί τόπου και οι χρόνοι απόκρισης του ασθενοφόρου είναι συχνά πολύ μεγάλοι για να σώσουν τη ζωή του ασθενούς. Η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 7-10% με κάθε λεπτό μετά την κατάρρευση, και κατά συνέπεια, το τρέχον ποσοστό επιβίωσης μεταξύ των ασθενών με OHCA είναι μόνο 10%. Το σύστημα drone έχει καθιερωθεί επιστημονικά για να μειώνει τους χρόνους απόκρισης και η πλήρης μελέτη δημοσιεύεται στο European Heart Journal.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ