ΠΟΥ υγειονομικοί: Νέες κατευθυντήριες για προστασία των επαγγελματιών υγείας


Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσαν έναν νέο οδηγό για την ανάπτυξη και εφαρμογή ισχυρότερων προγραμμάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς η πανδημία συνεχίζει να τους ασκεί μεγάλη πίεση. “Ακόμη και πριν από την πανδημία, ο τομέας της υγείας ήταν μεταξύ των πιο επικίνδυνων τομέων για εργασία”, δήλωσε η Δρ. Μαρία Νέιρα, Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας, ΠΟΥ. “Μόνο λίγες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης διέθεταν προγράμματα για τη διαχείριση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας υπέφεραν από λοιμώξεις, μυοσκελετικές διαταραχές και τραυματισμούς, βία και παρενόχληση στο χώρο εργασίας, εξουθένωση και αλλεργίες από το φτωχό εργασιακό περιβάλλον”.

Το σκηνικό υγείας με την πανδημία

Η πανδημία έχει επιβαρύνει επιπλέον τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και έχει δείξει επικίνδυνη παραμέληση της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας τους. Περισσότερες από μία στις τρεις εγκαταστάσεις υγείας δεν διαθέτουν σταθμούς υγιεινής στο σημείο περίθαλψης. Λιγότερες από μία στις έξι χώρες είχαν εφαρμόσει μια εθνική πολιτική για ένα υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον στον τομέα της υγείας. “Η COVID-19 έχει αποκαλύψει το κόστος αυτής της συστημικής έλλειψης διασφαλίσεων για την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Τους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας, περίπου 115.500 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πέθαναν από κορωνοϊό”, δήλωσε ο James Campbell, Διευθυντής του Τμήματος Εργατικού Δυναμικού Υγείας του ΠΟΥ.

“Η απουσία ασθένειας και η εξάντληση επιδείνωσαν τις προϋπάρχουσες ελλείψεις εργαζομένων στον τομέα της υγείας και υπονόμευσαν τις ικανότητες των συστημάτων υγείας να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για φροντίδα και πρόληψη κατά τη διάρκεια της κρίσης”, πρόσθεσε. “Αυτός ο οδηγός παρέχει συστάσεις για το πώς να μάθουμε από αυτήν την εμπειρία και να προστατεύσουμε καλύτερα τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.” Η ΔΟΕ και ο ΠΟΥ συνιστούν την ανάπτυξη και εφαρμογή βιώσιμων προγραμμάτων για τη διαχείριση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας σε εθνικό, υποεθνικό επίπεδο και επίπεδο υγειονομικών εγκαταστάσεων. Τέτοια προγράμματα θα πρέπει να καλύπτουν όλους τους επαγγελματικούς κινδύνους.

Ο οδηγός περιγράφει επίσης τους ρόλους που πρέπει να διαδραματίσουν οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι και οι υπηρεσίες υγείας στην εργασία για την προώθηση και την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Τονίζει ότι οι συνεχείς επενδύσεις, η κατάρτιση, η παρακολούθηση και η συνεργασία είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της προόδου στην εφαρμογή των προγραμμάτων. “Θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αποτελεσματικοί μηχανισμοί για τη διασφάλιση της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ εργοδοτών, διευθυντών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας, με στόχο την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία”, δήλωσε η Alette van Leur, Διευθύντρια του Τμήματος Τομεακών Πολιτικών της ΔΟΕ.

Ανθρώπινα δικαιώματα

“Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, θα πρέπει να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπή εργασία, ασφαλή και υγιή εργασιακά περιβάλλοντα και κοινωνική προστασία για υγειονομική περίθαλψη, απουσίες λόγω ασθένειας και επαγγελματικές ασθένειες και τραυματισμούς”. Οι χώρες που έχουν αναπτύξει και εφαρμόζουν ενεργά προγράμματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία για εργαζομένους στον τομέα της υγείας έχουν βιώσει μειώσεις των τραυματισμών και ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία και των απουσιών λόγω ασθένειας, καθώς και βελτιώσεις στο εργασιακό περιβάλλον, την παραγωγικότητα της εργασίας και τη διατήρηση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

“Τέτοια προγράμματα αποτελούν βασικό στοιχείο για την αποτελεσματική διαχείριση της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, όπως ενημερώνεται από τη Σύμβαση της ΔΟΕ αριθ. και αύξηση της ανθεκτικότητας των ιδρυμάτων υγείας”, δήλωσε η Vera Paquete-Perdigao, Διευθύντρια, Τμήμα Διακυβέρνησης και Τριμερούς ΔΟΕ. Η ΔΟΕ και ο ΠΟΥ θα συνεχίσουν να παρέχουν καθοδήγηση και βοήθεια στις χώρες για να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν προγράμματα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ