Ουκρανία: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη φυγάδευση Ζελένσκι σε περίπτωση ρωσικής εισβολής


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μετεγκατασταθεί στο Λβιβ στα δυτικά της χώρας, περίπου 80 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναπτύσσει σχέδιο για τη μετεγκατάσταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το Κίεβο στο Λβιβ στη δυτική Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, μετέδωσε το NBC. Δύο πηγές που διατήρησαν την ανωνυμία τους είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί τον Ουκρανό ηγέτη ως «ολοένα και πιο ευάλωτο».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι μια επίθεση στην Ουκρανία επίκειται και ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει επανειλημμένα οτι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μια εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις του Ζελένσκι και της ουκρανικής κυβέρνησης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι τονίζουν τον κίνδυνο επικείμενης ρωσικής εισβολής στη χώρα, το NBC ανέφερε ότι η ουκρανική κυβέρνηση «προετοιμάζεται διακριτικά για μια πιθανή ρωσική στρατιωτική επίθεση».

Αυτό σημαίνει οτι ευαίσθητες υποδομές πληροφορικής και στοιχεία στρατιωτικής διοίκησης μεταφέρονται εκτός Κιέβου, ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος. «Έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν για να προετοιμαστούν», είπε η πηγή. «Το έχουν κάνει πολύ αθόρυβα».

Ενώ προσπαθεί να αποφύγει τον πανικό στις δημόσιες δηλώσεις της, η ουκρανική κυβέρνηση προσπάθησε επίσης να μεταφέρει στους Ρώσους ότι θα αντιμετωπίσουν σκληρή αντίσταση. Οι προετοιμασίες φέρεται να εντείνονται καθώς ο Πούτιν αναγνώρισε τη Δευτέρα ως ανεξάρτητες δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, σηματοδοτώντας μια απότομη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ζελένσκι μίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Οι ΗΠΑ εκκένωσαν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρεσβείας τους στο Κίεβο στις 12 Φεβρουαρίου και μετέφεραν τις επιχειρήσεις στο Λβιβ, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν τώρα για μια επικείμενη εισβολή που θα μπορούσε να φτάσει στο Κίεβο.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων σχετικά με τη φυγή του Ζελένσκι σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας. Εκπρόσωπος του Ζελένσκι αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου.

Αξιωματούχοι της διοίκησης δεν θεωρούσαν καν φρόνιμο για τον Ζελένσκι να φύγει από το Κίεβο το Σάββατο για να ταξιδέψει στο Μόναχο για τη Διάσκεψη Ασφαλείας. Αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε το ταξίδι ούτως ή άλλως και συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Ο Τζον Χέρμπστ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, είπε ότι το Κίεβο έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να λειτουργεί χωρίς διακοπή εάν υπάρξει επίθεση, αν και δεν διευκρίνισε πού θα μετεγκατασταθεί το υπουργικό συμβούλιο στην Ουκρανία. «Καταλαβαίνω ότι έχουν κάνει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη συνέχιση της κυβέρνησης», είπε

Η «μαύρη λίστα» των Ρώσων

Οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι έχουν «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη συντάξει μία «μαύρη λίστα» με τους Ουκρανούς «που θα σκοτωθούν ή θα σταλούν σε στρατόπεδα» σε περίπτωση εισβολής, σύμφωνα με επιστολή ανώτατου διπλωμάτη, ανέφερε η Washington Post.

«Ανησυχητικές πληροφορίες που ελήφθησαν πρόσφατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες υποδεικνύουν ότι σχεδιάζονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά από μια περαιτέρω εισβολή», προειδοποιήσε με επιστολή της η Ματσέμπα Νελ Κρόκερ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Έως και 190.000 Ρώσοι στρατιώτες πιστεύεται ότι έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια «εξαιρετικά βίαιη» εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Μόσχα θα επιδιώξει να «συντρίψει» τον ουκρανικό λαό.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ