Κορωνοϊός: Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα δεν μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου λέει νέα μελέτη


Στην αρχή της πανδημίας, η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου σοβαρής νόσησης. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πολλοί άνθρωποι έπαιρναν τα συμπληρώματα, με την ελπίδα να προφυλαχθούν από μια σοβαρή νόσηση με COVID-19. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου, βιταμίνης C ή βιταμίνης D δεν μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19.  «Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτή την λανθασμένη αντίληψη ότι εάν λαμβάνετε ψευδάργυρο, βιταμίνη D ή βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσει στην κλινική έκβαση του COVID-19», αλλά αυτό «δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αλήθεια», σημειώνει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Azizullah Beran, από το Κολέγιο Ιατρικής και Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Τολέδο στο Οχάιο. Ο Μπεράν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 26 μελέτες που διεξήχθησαν παγκοσμίως και περιελάμβαναν περισσότερους από 5.600 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

Όσοι έλαβαν θεραπεία με βιταμίνη D, βιταμίνη C ή ψευδάργυρο δεν είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που δεν έλαβαν τα συμπληρώματα. Και ενώ η βιταμίνη D συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά χρήσης αναπνευστήρα και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, απαιτείται πιο αυστηρή έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης ένα μικρό υποσύνολο ασθενών που έπαιρναν βιταμίνη D πριν από τη μόλυνση με τον κορωνοϊό και δεν βρήκαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε αυτή την ομάδα. «Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι η λήψη πολλών από αυτά τα συμπληρώματα δεν μεταφράζεται σε καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ragheb Assaly, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο.

“Το άλλο σημαντικό μήνυμα είναι ότι η απάντηση σε αυτή την ασθένεια είναι το εμβόλιο”, σημείωσε ο Assaly. «Τα συμπληρώματα μικροθρεπτικών συστατικών δεν θα αντισταθμίσουν την έλλειψη εμβολιασμού ούτε θα σας κάνουν να μην χρειάζεστε το εμβόλιο». Είναι πιθανό ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 που υποσιτίζονται να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι το σώμα τους έχει ήδη έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όχι επειδή η βιταμίνη D ή η βιταμίνη C είναι αποτελεσματικές κατά του ιού, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Αυτό που λέμε είναι το εξής: Εάν δεν χρειάζεστε ιατρικά αυτά τα συμπληρώματα, μην τα πάρετε νομίζοντας ότι είναι προστατευτικά έναντι της COVID-19», είπε ο Μπεράν στην ανακοίνωση. «Δεν πρόκειται να σε εμποδίσουν να κολλήσεις και δεν θα σε προφυλάξουν από το να πεθάνεις». Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition ESPEN.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ