Τοξικά μέταλλα: Οι εργάτες οικοδομών μπορεί να τα μεταφέρουν στις οικογένειές τους


Οι τοξικοί ρύποι που εισάγονται ακούσια από τον χώρο εργασίας στο σπίτι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά η πλειονότητα της έρευνας μέχρι σήμερα έχει επικεντρωθεί σε προβλήματα που σχετίζονται με τον μόλυβδο. Πολύ λιγότερα είναι γνωστά για την έκθεση σε άλλα επιβλαβή μέταλλα. Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το θέμα, οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα σκόνης από τα σπίτια 27 εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης των ΗΠΑ. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε εργάτες κατασκευών, αλλά περιλάμβανε επίσης εργάτες σε οικοδομές και χώρους επισκευής αυτοκινήτων. Οι εργάτες των οικοδομών είχαν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου, αρσενικού, χρωμίου, χαλκού, μαγγανίου, νικελίου και σκόνης κασσίτερου στα σπίτια τους από ό,τι οι εργαζόμενοι σε επισκευές αυτοκινήτων και καταστημάτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων στο σπίτι συσχετίστηκαν με χαμηλότερη εκπαίδευση, μη διαθέσιμο ειδικό χώρο εργασίας για την αποθήκευση των ρούχων, ανάμειξη εργασιακών και προσωπικών αντικειμένων και μη ύπαρξη ειδικού χώρου πλύσης των ρούχων των εργαζομένων. Το να μην πλένεις τα χέρια σου μετά τη δουλειά και να μην αλλάζεις ρούχα αμέσως μετά τη δουλειά συνδέονται επίσης με υψηλότερες συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Research και υπογραμμίζει την ανάγκη για λήψη βελτιωμένων μέτρων με σκοπό να μειωθεί η έκθεση των εργαζομένων και η μεταφορά τοξικών μετάλλων από τις κατασκευές στο σπίτι, σύμφωνα με τους συγγραφείς. “Δεδομένης της έλλειψης πολιτικών και εκπαίδευσης για να σταματήσει αυτή η μόλυνση σε χώρους εργασίας υψηλής έκθεσης, όπως εργοτάξια, είναι αναπόφευκτο ότι αυτά τα τοξικά μέταλλα θα μεταναστεύσουν στα σπίτια, τις οικογένειες και τις κοινότητες των εκτεθειμένων εργαζομένων”, δήλωσε η η κύρια συγγραφέας της μελέτης Diana Ceballos από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. “Δεδομένης της πολυπλοκότητας αυτών των θεμάτων, χρειαζόμαστε παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα — όχι μόνο πολιτικές, αλλά και πόρους και εκπαίδευση για αυτές τις οικογένειες”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ