Σε πολεμική ετοιμότητα, τα θύματα της εισβολής και το Ταμείο της Eurobank


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Σε πολεμική ετοιμότητα

Σε πολεμική ετοιμότητα έδειξε πως βρίσκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πριν ακόμη ξεκινήσει η χθεσινή «αιματηρή» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η εποπτική Αρχή απηύθυνε επιστολή στις 40 περίπου χρηματιστηριακές εταιρείες, ζητώντας εντός της ημέρας να της αποστείλουν ανάλυση με τα χρεωστικά υπόλοιπα πελατών, τους λογαριασμούς margin και τυχόν ανοίγματα τους σε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές. Έτσι, όταν έκλεισε η αγορά – με ομολογουμένως βαριά πτώση και με απώλεια κεφαλαιοποίησης ύψους 4,2 δισ. ευρώ– η εποπτική Αρχή ήξερε το ποιες χρηματιστηριακές έπρεπε να κλείσουν τρύπες και ποιες όχι.

Τα άλλα θύματα της εισβολής

Ένα από τα «θύματα» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι το αλουμίνιο. Για να ακριβολογούμε, η πολεμική σύρραξη ήλθε να επιτείνει τις συνέπειες που ήδη έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση στην τιμή του μετάλλου. Και παρά τους έγκαιρους χειρισμούς των παραγόντων της αγοράς να διασφαλίσουν την κάλυψη της προσφοράς εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, δεν κατέστη δυνατόν να καμφθούν οι ανησυχίες των επενδυτών και να συγκρατηθεί η τιμή του μετάλλου. Έτσι, χθες το αλουμίνιο βρέθηκε «μια ανάσα» από τα 3.500 δολάρια ανά τόνο, τιμή που είναι ιστορικά και η υψηλότερη όλων των εποχών. Και μπορεί οι ρωσικές εξαγωγές αλουμινίου να μην είναι άμεσος στόχος κυρώσεων, ωστόσο η ανησυχία για την πορεία της αγοράς είναι μεγάλη και ως εκ τούτου μεγάλες είναι και οι διακυμάνσεις των τιμών. Και κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη, καθώς ειδικά εν μέσω γεωπολιτικών διενέξεων, η εμπειρία μας έχει διδάξει, πως τα ρεκόρ είναι για να σπάνε…

Ο πράσινος Διοικητής

«Επιβάλαμε πολύ φιλόδοξους στόχους για την πράσινη ενέργεια, αλλά δεν διασφαλίσαμε επαρκείς δυνατότητες αποθήκευσης για αυτή την πράσινη ενέργεια. Αυτός είναι ίσως ο παράγοντας που δημιουργεί το υψηλό κόστος μετάβασης και εξηγεί την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο». Αυτή την ενδιαφέρουσα παρατήρηση έκανε εν μέσω της ουκρανικής σύρραξης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Ωστόσο, αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι πως ο Γιάννης Στουρνάρας έχει λόγο στη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Βλέπετε έχει θεσμοθετηθεί πως η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να λαμβάνει ετησίως μέρος των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Για το 2022 θα λάβει το 1,5% του συνόλου των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, τα οποία θα πρέπει να διαθέσει για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Οπότε όταν ο Γιάννης Στουρνάρας μιλάει για πράσινη ενέργεια δεν ομιλεί «ακαδημαϊκά», αλλά ως κάποιος που φέρει κομμάτι της ευθύνης για την ανάπτυξη σκέλους αυτής της πολιτικής. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει γίνει σαφές το πότε η ΤτΕ θα ανακοινώσει τους σχεδιασμούς της για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Το Σαββατοκύριακο της Αριάδνης

Μακρύ αναμένεται να είναι το Σαββατοκύριακο για funds και servicers. Όχι λόγω Ουκρανίας. Αλλά λόγω Αριάδνης. Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο δανείων Αριάδνη που βγάζει προς πώληση η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, αυτά που είδαν funds και servicers ως προς την σύσταση και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, τους οδήγησαν να προσανατολίζονται σε χαμηλότερο ποσό από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά επειδή μιλάμε για μη δεσμευτικές προσφορές, πρόκειται μάλλον για τροχιοδεικτικές βολές. Επιπλέον, στην τρέχουσα φάση εκτιμάται ότι προσφορές θα καταθέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ξεχωριστά. Στην ώρα… της κρίσεως, ήτοι στις δεσμευτικές προσφορές, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τότε, θα δούμε τις πραγματικές συμμαχίες, καθώς τα λεφτά είναι πολλά και το διακύβευμα μεγάλο.

Το Ταμείο της Eurobank

Προ οκταμήνου υπεγράφη μεταξύ της Διοίκησης της Eurobank και του σωματείου εργαζομένων Union Eurobank, η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας για την ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης. Με την εν λόγω σύμβαση εργασίας μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης όλες οι ομαδικές ασφαλιστικές καλύψεις (συνταξιοδοτικές, νοσοκομειακές, ιατροφαρμακευτικές), ενώ παράλληλα θεσπίσθηκαν μια σειρά από ευνοϊκές για τους εργαζομένους προβλέψεις. Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το καταστατικό του «Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης «Προσωπικού Ομίλου Eurobank – ΝΠΙΔ», το οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται αποσκοπεί στην παροχή, στους ασφαλισμένους και δικαιούχους των παροχών, επαγγελματικής ασφαλιστικής προστασίας, για την κάλυψη ασφαλιστικών κινδύνων και ενδεικτικά των κινδύνων γήρατος, θανάτου, αναπηρίας, ατυχήματος και ασθένειας. Προς το σκοπό αυτό συστάθηκαν δύο κλάδοι ασφάλισης. Ο πρώτος είναι ο κλάδος συνταξιοδοτικών παροχών (χωρίς εγγυήσεις), που λειτουργεί βάσει κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών και χορηγεί συνταξιοδοτικές παροχές για την κάλυψη των ασφαλιστικών κινδύνων του γήρατος, της αναπηρίας και του θανάτου. Οι παροχές του εν λόγω κλάδου θα καταβάλλονται στους δικαιούχους με τη μορφή εφάπαξ, χωρίς να προβλέπεται οποιουδήποτε είδους εγγύηση σχετικά με το ύψος των παροχών, τη διατήρηση του κεφαλαίου ή το ύψος της επενδυτικής απόδοσης. Ο δεύτερος κλάδος είναι εκείνος των συμπληρωματικών παροχών. Στον κλάδο αυτό εντάσσονται οι παροχές που χορηγούνται λόγω θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Οι καλύψεις του κλάδου αυτού ενεργοποιούνται και μεταβάλλονται ύστερα από σχετική απόφαση του ΔΣ του Ταμείου.

Σημαντικές εισφορές

Ενδιαφέρον έχει η δομή των εισφορών του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης της Eurobank. Αυτές διακρίνονται σε τακτικές εργοδοτικές εισφορές, προαιρετικές τακτικές εργατικές εισφορές και έκτακτες εργοδοτικές και εργατικές εισφορές. Όλες είναι μηνιαίες, εκτός των έκτακτων εισφορών. Για τις τακτικές εισφορές οι εργοδότριες εταιρείες θα καταβάλλουν υποχρεωτικά για κάθε ασφαλισμένο τακτική εισφορά εργοδότη ως εξής: 2% επί του τμήματος των αποδοχών του ασφαλισμένου μέχρι του ορίου αποδοχών και με ισχύ μέχρι και την 31/12/2022, 2,3% επί του τμήματος των αποδοχών του ασφαλισμένου μέχρι του ορίου αποδοχών με ισχύ από την 1/1/2023 μέχρι και την 31/12/2023 και 2,5% επί του τμήματος των αποδοχών του ασφαλισμένου μέχρι του ορίου αποδοχών με ισχύ από την 01/01/2024 και μετά. Ακόμη, θα καταβάλουν 8% επί του τμήματος των αποδοχών του ασφαλισμένου που υπερβαίνουν το όριο αποδοχών με ισχύ μέχρι και την 31/12/2023 και 8,25% επί του τμήματος των αποδοχών του ασφαλισμένου που υπερβαίνουν το όριο αποδοχών με ισχύ από την 01/01/2024 και μετά. Αποκλειστικά και μόνον για τα εκάστοτε μέλη της διοικητικής επιτροπής της Eurobank, το αντίστοιχο ποσοστό ορίζεται σε 15% επί του τμήματος των αποδοχών του ασφαλισμένου που υπερβαίνει το όριο αποδοχών (2.432,25 ευρώ). Για τις προαιρετικές τακτικές εργατικές εισφορές προβλέπεται πως κάθε ασφαλισμένος, εάν το επιθυμεί, δικαιούται να καταβάλλει προαιρετικές τακτικές μηνιαίες εργατικές εισφορές δηλώνοντας προς το Ταμείο, το ακέραιο ποσοστό που επιθυμεί να καταβάλλει, με τον περιορισμό ότι αυτό δεν ξεπερνά το 30% των αποδοχών του. Τέλος, για τις έκτακτες εργοδοτικές και εργατικές εισφορές προβλέπεται πως οι εργοδότριες εταιρείες δικαιούνται να καταβάλλουν έκτακτες εισφορές μετά από σχετική γραπτή ειδοποίηση και έπειτα από σχετική έγκριση του Ταμείου, ιδίως στις περιπτώσεις καταβολών που σχετίζονται με την κάλυψη έκτακτων δαπανών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ