Παράθυρο για δημοσιονομική ευελιξία και το 2023 αφήνει το Eurogroup


Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διατήρησης της γενικής ρήτρας διαφυγής σε ισχύ κα το επόμενο έτος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε χαρακτηριστικά: « Περιμένουμε ότι θα απενεργοποιηθεί η γενική ρήτρα διαφυγής το 2023 αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε, εάν είναι αναγκαίο».

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειάζεται για να «διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ίδια σημείωσε ότι είναι ακόμα νωρίς να εκτιμηθεί ο ακριβής αντίκτυπος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η κα. Λαγκάρντ τόνισε πως ο πληθωρισμός θα είναι πιθανότατα υψηλότερος βραχυπρόθεσμα, ενώ προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα θα αποτελέσει «βαρίδι» για την ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι απαιτείται ευελιξία και πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλύσει στις 10 Μαρτίου τι θα κάνει στη συνέχεια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ