Πόλεμος στην Ουκρανία: Οδομαχίες στο Χάρκοβο – Πύραυλος σε πολυκατοικία σε προάστιο του Κιέβου


Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στους δρόμους του Χάρκοβο μετά την είσοδο των ρωσικών δυνάμεων – Πύραυλος έπεσε σε πολυκατοικία στην Μπούχα, στα προάστια του Κιέβου

Σφοδρές οδομαχίες ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τον ρωσικό στρατό σημειώνονται σήμερα, Κυριακή, στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας καθώς οι αρχές της λίγο νωρίτερα έκαναν λόγο για «είσοδο στρατευμάτων» της Μόσχας.

Οι μάχες σημειώνονται από το πρωί με ελαφρά τεθωρακισμένα που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν τυλιχθεί στις φλόγες να είναι ορατά στους δρόμους, ενώ ακούγεται ο ήχος πυροβολισμών και σποραδικών εκρήξεων στην πόλη, που είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος έρημη, με τους κατοίκους να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Το Χάρκοβο, στο οποίο κατοικούν περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, βρίσκεται περίπου 30χλμ από τα σύνορα με τη Ρωσία και 80χλμ. από την ρωσική πόλη, Μπελγκορόντ.

Την ίδια ώρα σφοδρές είναι οι συγκρούσεις και στην περιοχή Μπούχα, ένα προάστιο που στα βορειοδυτικά του Κιέβου. Εικόνες και βίντεο στα social media παρουσιάζουν ανταλλαγές πυροβολισμών αλλά και μετακίνηση αρκετών μονάδων του ρωσικού στρατού στην περιοχή.

Παράλληλα στην ίδια περιοχή πύραυλος κατέπεσε σε πολυκατοικία προκαλώντας φθορές. Κατά πληροφορίες στην πολυκατοικία διέμεναν 80 άτομα τα οποία διασώθηκαν ενώ υπάρχουν άλλες αναφορές για τουλάχιστον ένα θύμα.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν, νωρίτερα, ότι έχουν περικυκλώσει την Χερσών και την Μπερντιάνσκ καταφέρνοντας άλλο ένα χτύπημα με πυραύλους σε στρατιωτική δομή της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Χερσώνα είχαν ανακαταλάβει οι Ουκρανοί πριν από λίγες ημέρες. Πρόκειται για μια πόλη που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, βορειοδυτικά της Κριμαίας ενώ το Μπερντάνσκ είναι ένα λιμάνι στα ανατολικά της Κριμαίας.

Ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη Χενιτσέσκ και τον αεροδρόμιο της Τσορνομπαγίφκα κοντά στη Χερσώνα.

Εκρήξεις και στο Κίεβο

Λίγο πριν τις 9 το πρωί της Κυριακής ακούστηκαν εκ νέου οι αντιαεροπορικές σειρήνες στο Κίεβο με δημοσιογράφους του Reuters να κάνουν λόγο και για εκρήξεις που ακολούθησαν λίγο αργότερα.

Ο συναγερμός σήμανε λίγες ώρες μετά τις δύο μεγάλες εκρήξεις που φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό στα νοτιοδυτικά του Κιέβου τα ξημερώματα της Κυριακής, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι προέρχονταν απο την περιοχή γύρω από το Βασίκλιβ, περίπου 30 χιλιόμετρα, νότια του Κιέβου – μια πόλη που διαθέτει ένα μεγάλο στρατιωτικό αεροδρόμιο και πολλές δεξαμενές καυσίμων.

Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Reuters μετέδωσε οτι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο. Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.

Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

Νεκρό ένα εξάχρονο παιδί

Εντωμεταξύ όπως έγινε γνωστό ένα εξάχρονο αγόρι σκοτώθηκε από πυροβολισμούς κοντά σε νοσοκομείο σε δυτική συνοικία του Κιέβου το βράδυ του Σαββάτου ενώ από τις συγκρούσεις υπήρξαν και τραυματίες.

Γιατρός από το εν λόγω νοσοκομείο είπε ότι μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται δύο έφηβοι και τρεις ενήλικες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ