Λουκασένκο: «Όλα έτοιμα για τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας» – Δεν θέλουμε «νέα Γιουγκοσλαβία»


Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο λέει οτι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τις κρίσιμες συνομιλίες Μόσχας-Κιέβου για να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο Ζελένσκι λέει «ναι» στις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι στη Λευκορωσία

«Όλα είναι έτοιμα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Γόμελ. Αναμένουμε την απόφαση της ουκρανικής ηγεσίας» δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο μετά την ψηφοφορία του στο δημοψήφισμα για το επικαιροποιημένο Σύνταγμα της Λευκορωσίας στις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το BelTA, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας

Ο Λουκασένκο είπε ότι μίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από λίγες ημέρες και ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε εκ νέου την ετοιμότητά του να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την Ουκρανία. Αργότερα ο Ρώσος ηγέτης ζήτησε από το Λευκορώσο ομόλογό του να βοηθήσει στη διοργάνωση των συνομιλιών. Η Ουκρανία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, αλλά όχι στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας, επειδή η χώρα αυτή λειτουργεί ως βάση οπισθοφυλακής στην εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε άλλη πόλη» θα ήταν κατάλληλη.

«Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού. Προτείναμε όλες αυτές τις πόλεις. Και οποιαδήποτε άλλη πόλη θα μας βόλευε», είπε σε βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο.

Διορία μέχρι τις 4 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος)

Στο Γόμελ την ίδια ώρα αναφέρουν τα λευκορωσικά ενημέρωσης, ο χώρος για τις συνομιλίες ειναι έτοιμος και η ρωσική αντιπροσωπεία έχει ήδη φθάσει. Το μόνο που μένει ειναι η απάντηση από την Ουκρανία που αναμένεται μέχρι τις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας).

«Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Ζελένσκι και τελικά τα καταφέραμε μέχρι το πρωί. Η απάντηση ήταν «Ίσως». Μπορώ ήδη να το πω ανοιχτά «Ο άνθρωπος δεν αξιολογεί επαρκώς την κατάσταση, δεν ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει», είπε ο πρόεδρος. «Περιμένω την απόφασή του», είπε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας τόνισε ότι η πιο επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης, δεν έχει έρθει ακόμη. Τα γεγονότα της Γιουγκοσλαβίας μπορεί να επαναληφθούν, και είναι σημαντικό να αποτραπούν τέτοιες εξελίξεις, τόνισε.

Μόνο οι διαπραγματεύσεις μπορούν να βοηθήσουν, πρόσθεσε «Εάν αυτοί [η ουκρανική ηγεσία] έχουν οποιαδήποτε ευθύνη για τον λαό τους, εάν δεν θέλουν να χάσουν το κράτος και την κρατική τους υπόσταση, θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λύσουν αυτά τα ζητήματα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ