Αυτοφροντίδα σιωπή: Καλλιεργώντας την τέχνη της σιωπής σε μια πολύβουη καθημερινότητα


Η σιωπή προσφέρει ευκαιρίες για αυτοστοχασμό και αφηρημάδα, η οποία ενεργοποιεί πολλαπλά μέρη του εγκεφάλου. Μας δίνει χρόνο να μειώσουμε τον εσωτερικό θόρυβο και να αυξήσουμε την επίγνωση του τι είναι πιο σημαντικό. Και καλλιεργεί ενσυνειδητότητα – αναγνώριση και εκτίμηση της παρούσας στιγμής. Η σιωπή έχει και σωματικά οφέλη. Όταν είμαστε απογοητευμένοι, η απόκρισή μας για τη μάχη ή τη φυγή είναι υπερφόρτωση που προκαλεί πλήθος προβλημάτων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ήρεμες, ήσυχες στιγμές για να αξιοποιήσουμε ένα διαφορετικό μέρος του νευρικού συστήματος που μας βοηθά να σταματήσουμε τη φυσική απόκριση του σώματός μας στο στρες.

Αυτό σημαίνει ότι το να είστε ακίνητοι και σιωπηλοί μπορεί να σας βοηθήσει να:

  • Μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση
  • Μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό
  • Σταθεροποιήσετε την αναπνοή σας
  • Μειώσετε την ένταση των μυών
  • Αυξήσετε την εστίαση και τη γνώση

Όλοι τείνουν να παλεύουν με την ακινησία

Η απόσταση δημιουργεί ευκαιρίες για ξεκούραση, χαλάρωση και επαναφόρτιση. Το να μάθουμε να καθόμαστε σε ηρεμία και να στοχαζόμαστε είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας. Όταν κοιτάζουμε εσωτερικά και εμβαθύνουμε στο σύστημα αξιών μας, τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, μπορούμε να επικοινωνήσουμε σε βαθύτερο επίπεδο. Πρέπει να καλλιεργήσουμε αυτή την ικανότητα. Η σιωπή μας βοηθά να αναπτύξουμε τις δεξιότητες για να έχουμε:

  • Πιο βαθιές σκέψεις
  • Πιο δυνατές σχέσεις
  • Αυξημένη δημιουργικότητα
  • Βελτιωμένες δεξιότητες επικοινωνίας

Οι εσωστρεφείς υιοθετούν καλύτερα τον ήρεμο χρόνο

Οι εξωστρεφείς μπορεί να είναι εντελώς άνετοι σε ταραχώδεις καταστάσεις, ενώ οι εσωστρεφείς τείνουν να είναι πιο στοχαστικοί. Προτιμούν μικρότερα πλήθη και συχνά έχουν διορατικές σκέψεις. Εξαιτίας αυτού, οι εσωστρεφείς μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση για να εκτιμήσουν ήρεμες στιγμές. «Η κοινωνία τείνει να εκτιμά τους εξωστρεφείς επειδή είναι πιο φωνητικοί ή καλύτεροι παρουσιαστές. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εσωστρεφείς επεξεργάζονται τις πληροφορίες με τρόπο που προάγει τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων, επειδή μιλούν λιγότερο και ακούν περισσότερο. Υπάρχει τεράστια αξία σε αυτό.

Πώς να βρείτε χώρο για σιωπή

Ο διαλογισμός είναι η πρακτική του να κάθεσαι στη σιωπή και να εστιάζεις στην παρούσα στιγμή. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενσωματώσετε τον ήσυχο χρόνο στη μέρα σας. Για εσάς και τα παιδιά σας, ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για ένα λεπτό. Περάστε αυτόν τον χρόνο απλώς καθισμένοι ή ξαπλωμένοι στη σιωπή.  Το πρώτο λεπτό είναι αρκετά δύσκολο για πολλούς ανθρώπους. Είναι δύσκολο να κάθεσαι ακίνητος. Αντίθετα, οι άνθρωποι σκέφτονται όλα όσα χρειάζονται για να γίνουν ή θέλουν να κάνουν. Με τον καιρό, όμως, τα καταφέρνεις καλά. Νιώθεις πιο ήρεμος και τελικά θέλεις περισσότερα.

Καθώς καλλιεργείτε την επιθυμία για σιωπή, μπορείτε να αυξήσετε αργά το χρόνο μέχρι να διαλογιστείτε πέντε έως 15 λεπτά το πρωί και το βράδυ. Αλλά δεν χρειάζεται να έχετε μια επίσημη πρακτική διαλογισμού για να βρείτε χρόνο ησυχίας. Προσπαθήστε να το κάνετε:

  • Απολαμβάνοντας τη συσκευή ή το περιοδικό σας χωρίς καφέ το πρωί
  • Κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο την επόμενη φορά που θα είστε επιβάτης στο αυτοκίνητο αντί να σηκώσετε το τηλέφωνό σας
  • Περπατώντας μόνοι σας και ακούγοντας τους φυσικούς θορύβους γύρω σας αντί για μουσική
  • Δεν χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο. Απλώς εκμεταλλευτείτε αυτές τις ήσυχες στιγμές όλη την ημέρα και το μυαλό και το σώμα σας θα σας ευχαριστήσουν για αυτό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ