Πόλεμος στην Ουκρανία: Ηχούν ξανά οι σειρήνες στη Μαριούπολη – Φόβοι για αεροπορικούς βομβαρδισμούς


Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε νέα φάση φαίνεται ότι έχει μπει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία καθώς μετά τους βομβαρδισμούς των προηγούμενων ημερών, την Κυριακή υπήρξε επέλαση επιγείων δυνάμεων σε πόλεις όπως το Χάρκοβο και περικύκλωση πόλεων όπως η Χερσόνα – Το απόγευμα της Κυριακής ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην Μαριούπολη ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη αεροπορική επιδρομή

Σε συναγερμό ακόμα μια φορά η Μαριούπολη. Σύμφωνα με το Star, το απόγευμα της Κυριακής ήχησαν ακόμα μια φορά οι σειρήνες του πολέμου ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται αεροπορικός βομβαρδισμός.

Παράλληλα οι Ρώσοι συνεχίζουν να έχουν στο επίκεντρων των επιχειρήσεών τους το Κίεβο μολονότι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας καθώς για την ώρα οι συγκρούσεις διεξάγονται στα προάστια.

Το μεσημέρι της Κυριακής η νέα επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων επιχειρήθηκε στην περιοχή Ίρπεν, στα περίχωρα του Κιέβου, την οποία, όμως, όπως λένε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, κατάφεραν να αποκρούσουν οι Ουκρανοί.

Την ίδια ώρα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας εκτίμησε σε 4.300 τους Ρώσους στρατιώτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Ρωσία έχει χάσει 146 τανκς, 27 αεροσκάφη και 25 ελικόπτερα

Το Κίεβο αντέχει

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι η πόλη κρατάει την άμυνά της έναντι των ρωσικών επιθέσεων. «Στρατιώτες, αστυνομία και χερσαία άμυνα συνεχίζουν να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν τους σαμποτέρ», έγραψε ο Βιτάλι Κλίτσκο στο Τέλεγκραμ.

Οδομαχίες στο Χάρκοβο

Εντωμεταξύ το μεσημέρι της Κυριακής ο κυβερνήτης του Χάρκοβο ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία το «έχει υπό πλήρη έλεγχο» μετά τις σφοδρές μάχες που σημειώθηκαν από το πρωί οπότε και ανακοινώθηκε ότι ρωσικά άρματα μάχης εθεάθησαν στο κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης.

Οι μάχες ξεκίνησαν το πρωί με ελαφρά τεθωρακισμένα που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν τυλιχθεί στις φλόγες να είναι ορατά στους δρόμους, ενώ ακουγόταν ο ήχος πυροβολισμών και σποραδικών εκρήξεων στην πόλη, που είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος έρημη, με τους κατοίκους να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Το Χάρκοβο, στο οποίο κατοικούν περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, βρίσκεται περίπου 30χλμ από τα σύνορα με τη Ρωσία και 80χλμ. από την ρωσική πόλη, Μπελγκορόντ.

Την ίδια ώρα σφοδρές είναι οι συγκρούσεις και στην περιοχή Μπούχα, ένα προάστιο που στα βορειοδυτικά του Κιέβου. Εικόνες και βίντεο στα social media παρουσιάζουν ανταλλαγές πυροβολισμών αλλά και μετακίνηση αρκετών μονάδων του ρωσικού στρατού στην περιοχή.

Παράλληλα στην ίδια περιοχή πύραυλος κατέπεσε σε πολυκατοικία προκαλώντας φθορές. Κατά πληροφορίες στην πολυκατοικία διέμεναν 80 άτομα τα οποία διασώθηκαν ενώ υπάρχουν άλλες αναφορές για τουλάχιστον ένα θύμα.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν, νωρίτερα, ότι έχουν περικυκλώσει την Χερσών και την Μπερντιάνσκ καταφέρνοντας άλλο ένα χτύπημα με πυραύλους σε στρατιωτική δομή της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Χερσώνα είχαν ανακαταλάβει οι Ουκρανοί πριν από λίγες ημέρες. Πρόκειται για μια πόλη που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, βορειοδυτικά της Κριμαίας ενώ το Μπερντάνσκ είναι ένα λιμάνι στα ανατολικά της Κριμαίας.

Ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη Χενιτσέσκ και τον αεροδρόμιο της Τσορνομπαγίφκα κοντά στη Χερσώνα.

Μιλώντας για το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι το χαρακτήρισε «βάρβαρο» υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε περιοχές με αμάχους όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικές υποδομές. «Οι Ρώσοι επιτίθενται παντού, συμπεριλαμβανομένων και ασθενοφόρων» είπε ο Ζελένσκι.

Όπως ανέφεραν οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ απο τη Ζαπορίζια οι μάχες εξελίσσονται περίπου 2 με 3 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. «Το πρωί της Κυριακής χτύπησε ο συναγερμός και ακούσαμε δύο μεγάλες εκρήξεις κοντά στο ξενοδοχείο που βρισκόμασταν, ενώ το βράδυ του Σαββάτου χτυπήθηκε ένα εργοστάσιο στα περίχωρα της πόλης και το βλέπαμε να καίγεται όλη τη νύχτα» μετέφεραν οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ