Κύπρος: Στήριξη στα μέτρα της ΕΕ για το Ουκρανικό – Επιφύλαξη για το κλείσιμο του εναερίου χώρου


Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις εργασίες της άτυπης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της ΕΕ, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε ανασκόπηση της κατάστασης όπως εξελίσσεται στην Ουκρανία, ενώ συμφωνήθηκαν πρακτικοί τρόποι αντίδρασης της ΕΕ και στήριξης της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών, συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, την εντατικοποίηση των προσπαθειών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία και την επιβολή στοχευμένων περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο του προγράμματος SWIFT.

Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε η παραχώρηση στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, όπως επίσης και το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου για ρωσικά αεροσκάφη.

Σε παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στα υπό συζήτηση μέτρα και ενημέρωσε για τις ενέργειες της Κύπρου σε σχέση με τον συντονισμό και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όσον αφορά στο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η συγκατάθεση της Κύπρου δίνεται με την επιφύλαξη του δικαιώματός της για επανεξέταση ή/και αναθεώρηση της εφαρμογής της εν λόγω απόφασης, σε περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί να προχωρήσει στο κλείσιμο και του δικού της εναερίου χώρου και προχωρήσει στην εργαλειοποιήση της ευρωπαϊκής αυτής απόφασης, με σκοπό την προσέλκυση ή/και μεταφορά Ρώσων πολιτών στα κατεχόμενα.

Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα έγινε και τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ