Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο καλεί τον ΠΟΥ να σταματήσει τη συνεργασία με τη Ρωσία


Πόλεμος στην Ουκρανία: Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιτέθηκε σε «νοσοκομεία και ασθενοφόρα» κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης

Το ουκρανικό υπουργείο Υγείας «καλεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να σταματήσει οποιαδήποτε συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με τη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτηση στο Facebook την Κυριακή. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Η Ρωσία έχει εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμάχων και γιατρών στην Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετέχουν στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία «βομβαρδίζουν νοσοκομεία, ασθενοφόρα, ορφανοτροφεία και πολίτες».

Το υπουργείο δεν έχει παράσχει συγκεκριμένα παραδείγματα ή στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του. Κάλεσε όλες τις άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ που είναι αρμόδιες για ανθρωπιστικές υποθέσεις να μεταφέρουν τα γραφεία τους από τη Μόσχα.

Η δήλωση έρχεται τέσσερις ημέρες μετά τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Μόσχα στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η επιχείρηση είχε στόχο την «αποστρατικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι δυνάμεις της δεν στοχεύουν πολίτες. Είπε συγκεκριμένα ότι χρησιμοποιεί όπλα υψηλής ακρίβειας για να χτυπήσει τη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας. Το Κίεβο είχε κατηγορήσει στο παρελθόν τη Ρωσία για περιστατικά κατά τα οποία είδαν βλήματα να χτυπούν συγκροτήματα κατοικιών, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής πρωτεύουσας – κάτι που ο ρωσικός στρατός διέψευσε.

Ο ΠΟΥ δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στην έκκληση της Ουκρανίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ