Ημικρανία: Συνδέεται με πιθανές επιπλοκές στην κύηση


«Σχεδόν το 20% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία εμφανίζουν ημικρανία, αλλά η επίδραση της ημικρανίας στην εγκυμοσύνη δεν έχει γίνει καλά κατανοητή», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Alexandra Purdue-Smithe, επιδημιολόγος από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη. «Η μεγάλη προοπτική μελέτη μας βρήκε συνδέσμους μεταξύ ημικρανίας και επιπλοκών εγκυμοσύνης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση των γιατρών και των γυναικών με ημικρανία για πιθανούς κινδύνους που πρέπει να γνωρίζουν», σημείωσε η Purdue-Smithe. Για τη μελέτη, η ομάδα της αξιολόγησε ποσοστά επιπλοκών όπως πρόωρο τοκετό, διαβήτη κύησης και υψηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλό βάρος γέννησης και προεκλαμψία, μια επιπλοκή που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και σημάδια βλάβης σε άλλα συστήματα οργάνων, ενώ απειλεί τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του μωρού. Μετά την προσαρμογή παραγόντων όπως η ηλικία, η παχυσαρκία και άλλων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ημικρανία είχαν 17% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, 28% υψηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση κύησης και 40% υψηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας από τις γυναίκες χωρίς ημικρανία.

Ειδικότερα, μεταξύ των πασχόντων από ημικρανία, το 10% είχε πρόωρο τοκετό, το 7% είχε υψηλή αρτηριακή πίεση κύησης και το 6% είχε προεκλαμψία. Τα ποσοστά ήταν 8%, 5% και 3%, αντίστοιχα, μεταξύ των γυναικών χωρίς ημικρανία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος προεκλαμψίας ήταν πολύ υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που είχαν ημικρανία με αύρα, στην οποία παρατηρούνται οπτικές διαταραχές πριν από τον πονοκέφαλο, σύμφωνα με την έκθεση. Ο κίνδυνος προεκλαμψίας ήταν 51% υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που είχαν ημικρανία με αύρα και 29% υψηλότερος μεταξύ εκείνων που είχαν ημικρανία χωρίς αύρα σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς ημικρανία. Ωστόσο, οι συσχετισμοί που βρέθηκαν στη μελέτη δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Επιπλέον, η ημικρανία δεν συσχετίστηκε με διαβήτη κύησης ή χαμηλό βάρος γέννησης, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σημειώνεται ότι η μελέτη εξέτασε περισσότερες από 30.000 εγκυμοσύνες 19.000 περίπου γυναικών σε μια περίοδο 20 ετών. Οι ερευνητές αναμένεται να παρουσιάσουν τα ευρήματα της μελέτης σε συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 7 Απριλίου στο Σιάτλ και θα μεταδοθεί διαδικτυακά από τις 24 έως τις 26 Απριλίου. ‘Οπως σημειώνει η Purdue-Smithe, «ενώ οι κίνδυνοι αυτών των επιπλοκών είναι ακόμη αρκετά χαμηλοί συνολικά, οι γυναίκες με ιστορικό ημικρανίας θα πρέπει να γνωρίζουν και να συμβουλεύονται το γιατρό τους για πιθανούς κινδύνους κατά την εγκυμοσύνη». «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ακριβώς γιατί η ημικρανία μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερους κινδύνους επιπλοκών», προσθέτει. «Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες με ημικρανία μπορεί να ωφεληθούν από την στενότερη παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι ώστε επιπλοκές όπως η προεκλαμψία να μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό», καταλήγει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ