Καρναβάλι Ρίο: Ο τουριστικός τομέας της Βραζιλίας προσπαθεί να αναδυθεί από τις στάχτες της πανδημίας


Καρναβάλι Ρίο: Με τις αστραφτερές παρελάσεις, τα πανύψηλα άρματα και την αποπνικτική σάμπα να αναβάλλονται από την παραλλαγή όμικρον, η Βραζιλία θα έχει μια εβδομάδα καρναβαλιού χωρίς πολλά καρναβάλια φέτος – κακά νέα για μια τουριστική βιομηχανία που έχει ήδη χτυπηθεί από την πανδημία. Σε έναν κόσμο χωρίς Covid-19, αυτή θα ήταν η εβδομάδα που ένας κατακλυσμός τουριστών —περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια το 2020— θα κατέβαινε στο Ρίο ντε Τζανέιρο για ένα δωρεάν για όλους πάρτι στον δρόμο και θεαματικές, ολονύχτιες παρελάσεις. Αντίθετα, οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν ότι το Ρίο και άλλοι τουριστικοί προορισμοί θα είναι σχετικά χαμηλών τόνων, με μικρότερο αριθμό επισκεπτών — κυρίως Βραζιλιάνους που ταξιδεύουν στο εσωτερικό.

Αυτό προσθέτει στην αγωνία μιας τουριστικής βιομηχανίας που μόλις αρχίζει να ανακάμπτει από την σχεδόν κατάρρευση το 2020.

«Ήταν πολύ τραυματικό», δήλωσε ο Alexandre Sampaio, επικεφαλής της ομοσπονδίας ξενοδοχείων και εστιατορίων FBHA, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι τα έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας μειώθηκαν κατά 35% το 2020.

Ο κλάδος ανέκαμψε μόνο εν μέρει το 2021, σημειώνοντας ανάπτυξη περίπου 20%.

Η εβδομάδα του καρναβαλιού θα έχει ακόμα συναυλίες, πάρτι και μπάλες στο Ρίο — περιορισμένη στο 70 τοις εκατό της χωρητικότητας, με απαιτήσεις εμβολίου και μάσκας.

Ωστόσο, η Omicron οδήγησε τις αρχές να ακυρώσουν τα αποκριάτικα πάρτι στον δρόμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και να αναβάλουν τον φημισμένο διαγωνισμό παρέλασης σχολείων σάμπα μέχρι τον Απρίλιο. «Θα δούμε κάποια έσοδα» από τις επαναπρογραμματισμένες παρελάσεις, «αλλά δεν θα πλησιάσουν τα επίπεδα πριν από την πανδημία», δήλωσε ο Φάμπιο Μπέντες, οικονομολόγος στην Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου Αγαθών, Υπηρεσιών και Τουρισμού (CNC).

Ο Bentes προβλέπει τα έσοδα της εβδομάδας του καρναβαλιού κατά το ένα τρίτο κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Η έρευνά του δείχνει ότι η τουριστική βιομηχανία, η οποία αντιπροσώπευε το 7,7 τοις εκατό της οικονομίας της Βραζιλίας πριν από την πανδημία – 551,5 δισεκατομμύρια ρεάλ (110 δισεκατομμύρια δολάρια) σε άμεσα και έμμεσα έσοδα το 2019 – έχει χάσει 94,1 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια και περισσότερες από 340.000 θέσεις εργασίας.

«Κλήση του ταξιδιού»

Η Βραζιλία είναι ένας προορισμός για πολλούς ανθρώπους, με το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τους υγροτόπους Pantanal, την πολύχρωμη αποικιακή πρωτεύουσα του Σαλβαδόρ, τους εκπληκτικούς καταρράκτες του Iguacu και πολλά άλλα που πρέπει να δείτε – για να μην αναφέρουμε το Ρίο και το καρναβάλι. Αλλά η χώρα έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία, με σχεδόν 650.000 θανάτους – δεύτερη μόνο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αριθμοί έχουν βελτιωθεί με περισσότερο από το 70 τοις εκατό του πληθυσμού να είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο.

Αλλά οι επισκέπτες άργησαν να επιστρέψουν.

Ο Miranda, ένας 52χρονος οδηγός από μια κοντινή φαβέλα, πουλάει περιηγήσεις στα αξιοθέατα της πόλης.

Πέρασε οκτώ μήνες χωρίς δουλειά όταν έφτασε η πανδημία, βασιζόμενος σε δωρεές τροφίμων για να θρέψει την τετραμελή οικογένειά του.

Οι τουρίστες «επιστρέφουν, αλλά είναι αργά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, λέγοντας ότι το εισόδημά του έχει μειωθεί περίπου κατά 80%.

«Αυτό το μέρος γέμιζε από τουρίστες. Τώρα δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου».

Σε κοντινή απόσταση, ο Miguel Viana, ένας 27χρονος μηχανικός σε διακοπές από την Πορτογαλία, ήταν καθ’ οδόν για να επισκεφτεί το άγαλμα.

«Το κάλεσμα του ταξιδιού ήταν πιο δυνατό από την πανδημία», είπε γελώντας. Είναι όμως από τους λίγους. Ο αριθμός των διεθνών τουριστών παραμένει μόλις στο πέντε έως επτά τοις εκατό των επιπέδων πριν από την πανδημία, εκτιμά ο Sampaio.

Τοπικός τουρισμός  Οι ειδικοί λένε ότι η μείωση των ξένων τουριστών αντισταθμίστηκε εν μέρει από περισσότερους Βραζιλιάνους που ταξιδεύουν στο εσωτερικό, οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί για τις πτήσεις στο εξωτερικό.

«Κυρίως ταξιδεύαμε στο εξωτερικό. Αλλά ήμασταν τόσο καιρό απομονωμένοι, θέλαμε να ξεκινήσουμε ξανά τα ταξίδια. Έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με τη Βραζιλία», είπε η Μαρία Αουγκούστα Ρόζα, 40 ετών, μια δημόσια υπάλληλος από την κεντρική πόλη της Γκοϊάνια που κάνει διακοπές στο Ρίο.

Οι ειδικοί προβλέπουν πλήρη ανάκαμψη για τον τουριστικό τομέα της Βραζιλίας μόνο το 2023 — εάν δεν υπάρξουν περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις στο μεταξύ.

Στο Μανάους, την «πρωτεύουσα του Αμαζονίου», ο Remy Harbonnier, ένας Γάλλος τουριστικός πράκτορας που ειδικεύεται σε καταφύγια στα τροπικά δάση και κρουαζιέρες στα ποτάμια, είπε ότι οι αριθμοί πελατών και εσόδων στην εταιρεία του, Heliconia, παραμένουν περίπου 80% χαμηλότερα από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Ελπίζει να το μειώσει στο 50 τοις εκατό φέτος, λέει. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα γεγονότα.

«Τώρα ανησυχούμε για την κατάσταση στην Ουκρανία. Είναι λίγο τρομακτικό», είπε. «Απλώς προσπαθούμε να πούμε στους εαυτούς μας ότι έχουμε περάσει δύο χρόνια Covid και ότι  θα ξεπεράσουμε μια ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ