Κάπνισμα: Το κόβουν πιο εύκολα όσοι καπνίζουν «στριφτό»


Όλοι αντιλαμβάνονται τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Κι όλοι θα ήθελαν να μπορούσαν να το κόψουν. Δεν είναι όμως εύκολο. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως όσοι κάνουν στριφτό τσιγάρο είναι πιο δύσκολο να κόψουν το κάπνισμα.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL) μελέτησαν στοιχεία της περιόδου 2008-2018 για 38.600 ενήλικες, που είτε ήσαν καπνιστές, είτε είχαν κόψει το κάπνισμα το περασμένο έτος.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open».

Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σάρα Τζάκσον και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως από όσους στρίβουν τσιγάρο, μόνο το 15,9% έχουν διάθεση να το κόψουν, έναντι ποσοστού 20,3% μεταξύ όσων καπνίζουν εργοστασιακά τσιγάρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το βασικό κίνητρο για τον καπνιστή να μη σταματήσει το στρίψιμο των τσιγάρων, άρα και το κάπνισμα, είναι το χαμηλότερο κόστος των στριφτών, περίπου το μισό σε σχέση με την αγορά πακέτων.
Η Τζάκσον λοιπόν τονίζει πως «οι καπνιστές στριφτών τσιγάρων είναι πιο απίθανο να κάνουν προσπάθεια να το κόψουν, σε σχέση με τους καπνιστές εργοστασιακών τσιγάρων».

Είναι αξιοσημείωτο ότι πάνω από το ένα τρίτο των Βρετανών (37%) καπνίζουν αποκλειστικά στριφτά τσιγάρα, έναντι 56% που αγοράζουν μόνο πακέτο. Επίσης, ενώ το ποσοστό των καπνιστών στη Βρετανία συνεχώς μειώνεται (ήταν 15% περίπου το 2017), η χρήση στριφτών τσιγάρων συνεχώς αυξάνεται. Μεταξύ 1900 – 2017 το ποσοστό τους αυξήθηκε από 2% σε 28% στις γυναίκες και από 18% σε 44% στους άνδρες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ