Βουλή: Οι απαντήσεις Δένδια σε Κατρίνη


Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε και στην επιστολή του μόνιμου Τούρκου εκπροσώπου στον ΟΗΕ, για την οποία τον κατηγόρησε ο κ. Κατρίνης ότι έμεινε αναπάντητη.

Κόντρα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρινη ξέσπασε στη Βουλή με τον πρώτο να ζητά το λόγο επί προσωπικού για να απαντήσει σε όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ για τους χειρισμούς του Έλληνα ΥΠΕΞ.

«Κύριε Κατερίνη ξέρετε πόσο σας συμπαθώ προσωπικά, θα μου επιτρέψετε όμως να σας πω ότι δεν μπορώ να σας επιτρέψω τον τύπο των παρεμβάσεων που διατυπώσατε πριν από λίγο, ούτε τις εκφράσεις στην πρωτολογία τις οποίες προσπάθησα να συγχωρήσω. Καταλαβαίνω τη δυσκολία να εκπροσωπείτε έναν απόντα αρχηγό» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και συμπλήρωσε:

«Στην πρωτολογία σας καταλογίσατε φιάσκο στην κυβέρνηση από την επίσκεψή μου στη Μόσχα. Στοιχειωδώς θα έπρεπε να τεκμηριώσετε το φιάσκο και στοιχειωδώς θα πρέπει να μας πείτε εάν κρίνετε την επίσκεψη φιάσκο τότε γιατί δεν το διατυπώσατε πριν γίνει ή δεν το διατυπώσατε αφού έγινε, αλλά έρχεστε τώρα μετά από βδομάδα στη Βουλή να το πείτε. Τι καταλογίζεται στην ελληνική κυβέρνηση; Ότι δεν προέβλεψε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Αφού είστε αρκετά επιμελής προσέξατε μήπως την ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών μέρες πριν, με την οποία ζητούσε τους έλληνες υπηκόους να φύγουν από την Ουκρανία; Και εν πάση περιπτώσει κύριε Κατρίνη αν τα είχατε προβλέψει με τόση σαφήνεια και βεβαιότητά και τόση καθαρότητα και διαύγεια γιατί δεν μοιραστήκατε μαζί μας, πάρα περιμένετε τώρα εφτά ημέρες με την εισβολή να μας τα πείτε;».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επιστολή του μόνιμου Τούρκου εκπροσώπου στον ΟΗΕ, για την οποία τον κατηγόρησε ο κ. Κατρίνης ότι έμεινε αναπάντητη. «Θα σας πω και κάτι άλλο που είναι πιο σοβαρό από τα προηγούμενα. Αν έχετε την καλοσύνη για τα βαριά εθνικά θέματα, όπως οι απαντήσεις στις τουρκικές επιστολές, μην μπαίνετε σε πειρασμούς να κατηγορείτε για κάτι και να έχετε στοιχειωδώς την αίσθηση οτι όταν υπάρχει καθυστέρηση υπηρετεί αυτή την σκοπιμότητα. Αν θέλετε πληροφορίες στην κι αν θέλετε να γνωρίζετε τι σημαίνει, αυτό δεν το αρνήθηκα ποτέ στον κόσμο, αλλά να είστε εδώ και να αφήστε τα περί ολιγωριών, είναι τουλάχιστον παιδικά».

Εκνευρισμό χρέωσε στο Νίκο Δένδια, απαντώντας του ο Μιχάλης Κατρίνης, σημειώνοντας: «Ο εκνευρισμός σας είναι προφανής γι’ αυτό ξεκινήσατε με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς τον πρόεδρο μας τον κύριο Ανδρουλάκη. Δεν πιστεύω να μας αφαιρείται το δικαίωμα 10 μέρες μετά τη συνάντηση σας να κρίνουμε την διορατικότητα σας; Πρέπει να κάνετε την αυτοκριτική σας, όχι τόσο για το εύστοχο ή το αποτέλεσμα της επίσκεψης στον κύριο Λαβρόφ, αλλά γιατί λέτε στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι εγώ ήμουν αυτός που έστειλα εντολή να εκκενωθεί η Μαριούπολη από έλληνες ομογενείς. Το λέει υπουργός εξωτερικών που επί 15 μήνες είχε αφήσει στην Μαριούπολη χωρίς πρόξενο!».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ