Ζελένσκι στο CNN: «Θα δούμε» αν χάνουμε χρόνο μιλώντας με τη Ρωσία


Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν να δώσει ένα ισχυρό και μήνυμα σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNNi και το Reuters από καταφύγιο στο Κίεβο.

«Είναι πολύ σοβαρό… Δεν είμαι σε ταινία», είπε ο Ζελένσκι, στο CNNι. «Η Ουκρανία είναι η καρδιά της Ευρώπης και τώρα νομίζω ότι η Ευρώπη βλέπει ότι η Ουκρανία είναι κάτι το ιδιαίτερο για αυτόν τον κόσμο. Γι’ αυτό κόσμος δεν μπορεί να χάσει αυτό το κάτι ξεχωριστό», ανέφερε.

Στη συνέντευξή του ο Ζελένσκι είπε ότι όσο συνεχίζεται η επίθεση της Μόσχας στις ουκρανικές πόλεις, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες.

«Πρέπει να σταματήσουν οι μάχες και να επιστρέψουμε στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε πριν από πέντε, έξι ημέρες», είπε ο Ζελένσκι. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Ουκρανία χάνει χρόνο μιλώντας με τη Ρωσία, είπε: «Θα δούμε».

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και διήρκησε συνολικά πέντε ώρες χωρίς να υπάρξει, πάντως, κάποιο κοινό ανακοινωθέν ή να υπάρξει κάποια διαρροή που να δείχνει είτε προς αποκλιμάκωση είτε προς επιδείνωση της κατάστασης.

Μετά το τέλος του πρώτου γύρου συζητήσεων στο Γόμελ της Λευκορωσίας ο σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας τόνισε πως οι αντιπροσωπίες των δύο χωρών θα επιστρέψουν στις χώρες τους και πως θα ακολουθούσε νέος γύρος, το συντομότερο δυνατό.

Στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, Ρωσία και Ουκρανία προσδιόρισαν ορισμένα θέματα προτεραιότητας προς επίλυση, ενώ «σκιαγραφήθηκαν» συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Εντοπίσαμε ζητήματα στα οποία μπορούμε να περιμένουμε συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το γραφείο του Ζελένσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με τη Ρωσία ζήτησε την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια των συζητήσεων στο Γόμελ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν στον οποίο επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει η Ρωσία.

Αυτοί είναι:

  1. Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  2. Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  3. «Αποναζιστικοποίηση» του ουκρανικού κράτους
  4. Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ