Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα απαγόρευσης εξόδου από τη Ρωσία σε Ρώσους με πάνω από 10.000 δολάρια


Διάταγμα στο οποίο προβλέπεται η απαγόρευση εξόδου σε Ρώσους που έχουν μαζί τους περισσότερα από 10.000 δολάρια υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Σε νέα μέτρα μετά τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να υπογράφει διάταγμα στο οποίο προβλέπεται απαγόρευση εξόδου σε όσους Ρώσους επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα έχοντας μαζί τους περισσότερα από 10.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS στο διάταγμα αναφέρεται ότι «η εξαγωγή μετρητών σε ξένο νόμισμα και μέσων σε ξένο νόμισμα άνω των 10.000 δολαρίων που υπολογίζονται με βάση την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία που καθόρισε η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα την ημέρα της εξαγωγής θα απαγορευτεί από τις 2 Μαρτίου».

Η κίνηση γίνεται σε μια προσπάθεια «να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της Ρωσίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

H απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να ανακόψει τη ροή των δυτικών επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία, μεταφέροντας εκτός της χώρας περιουσιακά assets και για το λογο αυτό τα capital controls που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, έχουν «ειδικά χαρακτηριστικά»

Η Ρωσία υποστηρίζει πως τα επέβαλε για να δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές να μην λειτουργούν «εν βρασμώ». «Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στον εκπατρισμό ρωσικών περιουσιακών στοιχείων», είπε ο Μισούστιν.

Μετά τις ανακοινώσεις αυτές η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι οι Ρώσοι κάτοικοι και οι ρωσικές εταιρείες θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να αποπληρώσουν το εξωτερικό τους χρέος, παρά το διάταγμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που απαγόρευε τις μεταφορές συναλλάγματος στο εξωτερικό.

«Στην πραγματικότητα, το διάταγμα του Προέδρου απαγορεύει μόνο τη χορήγηση χρημάτων από κατοίκους της Ρωσίας σε μη κατοίκους. Λειτουργεί μόνο με έναν τρόπο, που σημαίνει ότι οι Ρώσοι κάτοικοι θα συνεχίσουν τις πληρωμές τους με δάνεια που εκδίδονται από μη κατοίκους ως συνήθως», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ