Xanax: Όσα πρέπει να ξέρετε για το αγχολυτικό


Xanax: Το XANAX (προφέρεται “ζάναξ”) είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αγχολυτικά (ηρεμιστικά) φάρμακα

Η πιο συχνή χρήση για το XANAX είναι για την αντιμετώπιση του άγχους και των αγχωδών διαταραχών (κρίσεις πανικού, αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, τρακ, stage fright, δημόσιες ομιλίες, κα) ή άλλων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων άγχους.

To ΧΑΝΑΧ (αλπραζολάμη, alprazolam) χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στη θεραπεία της κατάθλιψης, σε συνδυασμό με κάποιο αντικαταθλιπτικό (πχ Zoloft, Ladose).

Η χρήση του Xanax συστήνεται ως βραχυχρόνια ή περιστασιακή, για την αντιμετώπιση του άγχους (πχ για την αντιμετώπιση μιας πτήσης/αεροπλάνο, για μια παρουσίαση/εξετάσεις, φόβο για κορωνοϊό, κα) ή βοηθητικά για τον ύπνο (αντιμετώπιση αϋπνίας).

Το Xanax είναι ένα ηρεμιστικό φάρμακο (αγχολυτικό)

Το ΧΑΝΑΧ ως φάρμακο ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών, φάρμακα τα οποία είναι αποτελεσματικά ως αγχολυτικά (ηρεμιστικά φάρμακα κατά του άγχους και του στρες).

Το Xanax κυκλοφορεί σε δισκία των 0.25 mg, 0.5 mg, 1 mg και 2 mg.
Η τιμή του Xanax αρχίζει από τα 1,20 € (αναλόγως τη συσκευασία/mg).

Υπάρχουν αρκετές ουσίες παρόμοιες φαρμακολογικά με το Xanax (όπως Tavor, Lexotanil, Tranxene) τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των ηρεμιστικών. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το ΧΑΝΑΧ μπορεί αποτελεσματικά να ανακουφίσει από το άγχος και τα συμπτώματά του, καθώς ενεργεί γρήγορα σε όλες τις περιπτώσεις άγχους ή κρίσεων πανικού, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Περίπου το 20% των ενηλίκων υποφέρει από άγχος, και ένα μέρος αυτών από έντονο άγχος που εκφράζεται με διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Το έντονο άγχος επηρεάζει τη δουλειά, τις σχέσεις και όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας. Το ΧΑΝΑΧ είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του άγχους, των κρίσεων πανικού και βοηθά στον έλεγχο του άγχους και τις εκδηλώσεις του. Όταν συνταγογραφείται για το άγχος, το Xanax χορηγείται για μικρό χρονικό διάστημα, για να αποτραπεί η κατάχρηση ή εξάρτηση (ψυχολογική ή σωματική) .

Δοσολογία 
H συχνότητα και διάρκεια της θεραπείας με Ζαναξ θα πρέπει να εξατομικεύονται σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Η συνήθης δόση είναι 1-3 φορές την ημέρα. Πιο συχνά συνταγογραφούνται τα 0.5mg και 1mg. Ο χρόνος δράσης του είναι περίπου 6-8 ώρες. Το Xanax πρέπει πάντα να λαμβάνεται ή να διακόπτεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας.

Συνήθως συνταγογραφείται για λίγους μήνες, για την αντιμετώπιση του παροξυσμικού άγχους. Για τις περιπτώσεις χρονίου άγχους, προτιμούνται άλλα αγχολυτικά φάρμακα.

Πληροφορίες συνοπτικά: 

Φάρμακο: ΖΑΝΑΞ
Δραστική Ουσία: ΑΛΠΡΑΖΟΛΑΜΗ / Alprazolam
Συνήθης δόση: 0.5  mg/ημέρα, 1-3 φορές/ημέρα
Έναρξη δράσης: σε 20-30 λεπτά
Χρόνος δράσης: 6-8 ώρες
Κατηγορία: Βενζοδιαζεπίνες
Χρήση σε: Άγχος, Κρίσεις Πανικού, Κατάθλιψη, Αϋπνία
Γενόσημα φάρμακα: Saturnil, Alprazolam, Zolaram

 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Xanax;

Γενικά, η περιστασιακή χρήση του δεν βλάπτει. Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς, οι περισσότεροι ασθενείς και οι γιατροί τους (ιδίως όταν συνταγογραφείται βιαστικά, από παθολόγους, νευρολόγους ή γενικούς γιατρούς) επαναπαύονται ή περιορίζονται στη χρήση του Xanax ως μια μόνιμη, μακροχρόνια λύση, χωρίς να διερευνούν και να αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες του άγχους και των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, διαδικασία που γίνεται μέσω της ψυχοθεραπείας, από ειδικούς ψυχοθεραπευτές.Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας ιατροκεντρικής (βιολογικής) και επιφανειακής αντιμετώπισης είναι οι ασθενείς να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες εσωτερικές και εξωτερικές καταστάσεις, όταν διακόπτουν το XANAX, και φυσικά το ίδιο άγχος και ψυχοσωματικά συμπτώματα, αφού αντιμετωπίζουν τις ίδιες (ή παρόμοιες) καταστάσεις, με τον ίδιο τρόπο.

Παρενέργειες 

Στις συχνές παρενέργειες συμπεριλαμβάνονται: υπνηλία, κόπωση, ζάλη, αϋπνία, κατάθλιψη, μειωμένη συγκέντρωση/εγρήγορση/ισορροπία (χρειάζεται προσοχή στην οδήγηση, χρήση μηχανημάτων και πτώσεις), διαταραχές μνήμης, δυσκοιλιότητα, ανησυχία, ξηροστομία, πονοκέφαλος. Επίσης, λιγότερες συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν αϋπνία, μπερδεμένη ομιλία, σύγχυση, αποπροσανατολισμό, μειωμένη λίμπιντο (σε άντρες και γυναίκες), δερματίτιδα, θολή όραση, ζάλη/ναυτία.

Το Xanax μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και ουσίες. Ιδίως αν συνδυάζεται με αλκοόλ ή άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες (κάνναβη και άλλα ναρκωτικά), τα αποτελέσματα του Xanax επαυξάνονται (η ηρεμιστική δράση) και υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας ή εξάρτησης.

Υπάρχουν μερικές μελέτες που συνδέουν το Xanax με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ (άνοια Alzheimer), αλλά αυτές αφορούν ουσιαστικά ηλικιωμένους και τη χρόνια, συστηματική χρήση βενζοδιαζεπινών (κυρίως μακράς δράσης, και λιγότερο το Xanax), όχι την περιστασιακή λήψη από ενήλικες. Το θέμα δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς υπάρχουν και μελέτες που απορρίπτουν αυτή την αιτιολογική σχέση. Επίσης, μελέτες συνδέουν τη χρήση βενζοδιαζεπινών με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου (πιθανώς λόγω μεταβολών σε υποδοχείς GABAA και της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος).

Εάν ο ασθενής από εσφαλμένη χρήση αποκτήσει σωματική ή ψυχολογική εξάρτηση, ο ασφαλέστερος τρόπος για να διακόψει τη χρήση είναι με τις οδηγίες ενός εξειδικευμένου ψυχιάτρου. Μην στηρίζεστε σε φόρουμ και προσωπικές εμπειρίες και γνώμες τρίτων για τη χρήση ή τη διακοπή του, εμπιστευτείτε τους ειδικούς ψυχιάτρους.

Επιδράσεις στο βάρος και την αρτηριακή πίεση

Το Xanax δεν προκαλεί αυτό καθεαυτό αύξηση βάρους, δεν παχαίνει δηλαδή τους ασθενείς. Ωστόσο, η κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη δραστηριότητα (δηλαδή σε καύση λιγότερων θερμίδων και άρα σε αύξηση βάρους) ή αντίθετα, παράλειψη γευμάτων και μείωση βάρους. Επίσης, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που εμφανίζεται υπέρταση λόγω στρες (αλλά δεν συστείνεται γενικά η μακροχρόνια χρήση του, παρά μόνο για περιστασιακή χρήση, όταν βιώνονται οξέα επεισοδία άγχους λόγω ψυχοπιεστικών γεγονότων).

Παρακάτω μπορείτε να συγκρίνετε το μέγεθος δισκίων γνωστών αγχολυτικών φαρμάκων: Xanax, Bespar και Lexotanil.

xanax ζαναξ lexotanil bespar

Xanax και καφές

Η καφεϊνη και το ΧΑΝΑΧ έχουν αντίθετα αποτελέσματα στο νευρικό σύστημα. Ο καφές δρα ως διεγερτικό και μπορεί να μειώσει τη θεραπευτική δράση του XANAX, και επίσης μπορεί να προκαλέσει άγχος και αϋπνία σε ορισμένους ασθενείς.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ