Ουκρανία: Στην Πολωνία ο Μπλίνκεν για να συζητήσει για την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια


Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Πολωνία για να συζητήσει για την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει το Reuters.

Ο Μπλίνκεν βρίσκεται στο Rzeszow, μια νοτιοανατολική πόλη κοντά στα ουκρανικά σύνορα, την οποία έχουν περάσει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από την έναρξη της εισβολής. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντήσει Πολωνούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζμπίγκνιου Ράου.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, καταφεύγοντας κυρίως στην Πολωνία, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μεγάλο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται από τα μέλη του ΝΑΤΟ στις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας διέρχεται από την Πολωνία. Το ΝΑΤΟ έχει αρνηθεί τις απαιτήσεις της Ουκρανίας να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.

Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει με την πολωνική ηγεσία μια “πρόσθετη βοήθεια στο θέμα της ασφάλειας απέναντι στη συνεχιζόμενη επίθεση” της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Θα ευχαριστήσει επίσης την Πολωνία που υποδέχθηκε με γενναιοδωρία εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από την Ουκρανία και θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αυξήσουν τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας για όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο..

Ο Μπλίνκεν είπε την Παρασκευή ότι το ΝΑΤΟ, το οποίο αποκάλεσε αμυντική συμμαχία, επιδιώκει να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου πέρα ​​από την Ουκρανία. «Δεν επιδιώκουμε καμία σύγκρουση, αλλά αν η σύγκρουση έρθει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι για αυτήν», είπε. «Και θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Κισινάου, στη Μολδαβία, ενώ δυτικοί ηγέτες έχουν μιλήσει για τον κίνδυνο να δουν την επίθεση της Μόσχας κατά του Κιέβου να επεκτείνεται σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρίσκεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, η οποία δέχεται εισροή Ουκρανών προσφύγων.

Η Μολδαβία έχει ένα αυτονομιστικό έδαφος που είναι φιλικά προσκείμενο στη Ρωσία, την Υπερδνειστερία. Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου εξελέγη το 2020 με φιλοδυτική ατζέντα.

Ο Μπλίνκεν “θα συζητήσει την υποστήριξη στις προσπάθειες της Μολδαβίας να δεχθεί και να βοηθήσει τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και την υποστήριξη των ΗΠΑ στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στις πρωτεύουσες των χωρών της Βαλτικής, το Βίλνιους στις 6 Μαρτίου, στη Ρίγα και το Ταλίν στις 8 Μαρτίο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ