Ρινοκολπίτιδα: Μια συνήθης φλεγμονή στα ιγμόρεια


Τα ιγμόρειά σας έχουν βουλώσει και το πρόσωπό σας πονάει από την πίεση. Μπορεί να πείτε ότι έχετε “ιγμορίτιδα“. Ο γιατρός σας, όμως, μπορεί να το ονομάσει αλλιώς. “Όταν οι κλινικοί γιατροί μιλούν μεταξύ μας, μιλάμε για ρινοκολπίτιδα”, λέει ο Martin J. Citardi, MD, πρόεδρος του Τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου στην Ιατρική Σχολή McGovern στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. “Είναι η φλεγμονή της επένδυσης του κόλπου και της ρινικής επένδυσης μαζί που προκαλεί τα συμπτώματα των ασθενών”.

Τι είναι ακριβώς η ιγμορίτιδα;

Η ιγμορίτιδα (ή ρινοκολπίτιδα) είναι φλεγμονή του ιστού που καλύπτει τα ιγμόρεια και τη μύτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργιών. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει όταν εμφανίζεται η ιγμορίτιδα, εξετάστε την ανατομία του ανώτερου αεραγωγού σας. Πίσω από το μέτωπό σας, στα μάγουλά σας και δίπλα στη μύτη σας βρίσκονται τέσσερα κοίλα κενά. Αυτές οι γεμάτες αέρα τσέπες είναι τα ιγμόρειά σας. Τα ιγμόρεια επηρεάζουν το ύψος και την ποιότητα της φωνής σας και μειώνουν το βάρος του κεφαλιού σας. Αλλά ο πραγματικός ισχυρισμός των κόλπων σας για φήμη παράγει βλέννα.

Η βλέννα εξυπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό: Βοηθά στην παγίδευση της σκόνης, της βρωμιάς, των ρύπων και των μικροβίων που εισέρχονται στη μύτη σας, λέει το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας. Μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με τρίχες που ονομάζονται βλεφαρίδες σαρώνουν φυσικά τη βλέννα στο πίσω μέρος του λαιμού σας, όπου μπορεί να καταποθεί. Τουλάχιστον αυτό υποτίθεται ότι θα συμβεί. Αλλά εάν αυτός ο αμυντικός μηχανισμός αποτύχει, ένα μικρόβιο, αλλεργιογόνο ή άλλο ερεθιστικό μπορεί να προκαλέσει οίδημα που εμποδίζει την κανονική παροχέτευση των κόλπων.

Μια πολύ κοινή πηγή αυτής της φλεγμονής είναι μια λοίμωξη. Συχνά ο ένοχος είναι ένας ρινοϊός – ο τύπος του ιού που ευθύνεται για το κοινό κρυολόγημα. Ο τύπος της φλεγμονής που εμφανίζεται στην επένδυση του κόλπου μοιάζει πολύ με αυτό που συμβαίνει στους πνεύμονες. Έτσι οι ασθενείς με άσθμα έχουν φλεγμονή του πνευμονικού ιστού τους – των βρογχιόλων και των πνευμονικών διόδων τους. Οι μηχανισμοί που οδηγούν αυτή τη φλεγμονή φαίνεται να είναι επίσης ενεργοί στη μύτη.

Τύποι ιγμορίτιδας

  • Οξεία: Συμπτώματα που διαρκούν έως και τέσσερις εβδομάδες. (Πολλές περιπτώσεις θα επιλυθούν από μόνες τους εντός 10 ημερών, σημειώνει η Cleveland Clinic.) Η οξεία ιγμορίτιδα μπορεί να ταξινομηθεί περαιτέρω ανάλογα με την αιτία της φλεγμονής. Αυτές είναι οι δύο βασικές αιτίες: Ιογενής. Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας ιγμορίτιδας προκαλούνται από ιούς. Βακτηριακή. Τα επίμονα ή επιδεινούμενα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι οξείας βακτηριακής ρινοκολπίτιδας.
  • Υποξεία: Συμπτώματα που διαρκούν τέσσερις έως 12 εβδομάδες.
  • Χρόνια: Συμπτώματα που επιμένουν για 12 εβδομάδες ή περισσότερο.
  • Υποτροπιάζουσα: Τέσσερα ή περισσότερα επεισόδια ιγμορίτιδας το χρόνο χωρίς συμπτώματα ενδιάμεσα.

Συμπτώματα ιγμορίτιδας

Η ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Καταρροή
  • Βουλωμένη μύτη
  • Πόνος ή πίεση στο πρόσωπο
  • Πονοκέφαλος
  • Μετα-ρινική ενστάλαξη
  • Πονόλαιμος
  • Βήχας
  • Κακή αναπνοή

Αιτίες ιγμορίτιδας

Διάφορα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο της επένδυσης της μύτης και των ιγμορείων ή να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ιγμορίτιδας:

  • Λοιμώξεις: Τα ίδια μικρόβια που προκαλούν κρυολόγημα ή άλλες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού είναι συχνά υπεύθυνα για την οξεία ιγμορίτιδα, σύμφωνα με μια κριτική που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ (NLM).
  • Βακτήρια. Διαφορετικοί τύποι βακτηρίων, όπως το στέλεχος που προκαλεί πνευμονία, μπορούν να μολύνουν την επένδυση της μύτης σας και στη συνέχεια να εξαπλωθούν στα ιγμόρειά σας, λέει ο Cedars Sinai.
  • Μύκητες. Αν και πολύ λιγότερο συχνές, οι μυκητιάσεις μπορούν να προκαλέσουν ιγμορίτιδα, ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με το NLM.
  • Φλεγμονή των αεραγωγών
  • Αλλεργιογόνα. Μερικές φορές οι αλλεργίες στη σκόνη, το τρίχωμα, τον καπνό ή τη μούχλα, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή της μύτης και του ρινικού ιστού, λέει η NLM. Οι εποχιακές αλλεργίες (πυρετός εκ χόρτου) μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε φλεγμονή που φράσσει τα ιγμόρειά σας, ανά Mayo Clinic.
  • Χρόνιες παθήσεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ