Άγρια Κολύμβηση: Γιατί γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής [vid]


Οι γιατροί στην Αγγλία του 18ου και του 19ου αιώνα συνταγογραφούσαν παραθαλάσσιες εκδρομές στους ασθενείς τους για να βελτιώσουν την υγεία τους. Σήμερα, γνωρίζουμε από επιστημονικά ευρήματα ότι η κολύμβηση στη θάλασσα και τα φυσικά υδάτινα σώματα, έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία και ορισμένες δερματικές διαταραχές». Ειδικότερα, το κολύμπι στο αλμυρό νερό μπορεί να βοηθήσει με δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, ακόμα και με απλά κοψίματα και εκδορές. Σε αντίθεση με μια πισίνα, ένα ποτάμι ή μια λίμνη, ο ωκεανός έχει υψηλότερες ποσότητες μετάλλων και αυτό το πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία νερό μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αυτοάνοσων δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση.

Ωστόσο, δεν βρίσκουν όλοι οι ασθενείς με έκζεμα το αλμυρό νερό χρήσιμο στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, με μια μελέτη του 2012 να δείχνει ότι η θεραπεία με αλμυρό νερό έχει ποικίλα αποτελέσματα. Και ενώ είναι αλήθεια ότι το αλμυρό νερό χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη διαχείριση τραυμάτων, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το νερό στον ωκεανό ή τη θάλασσα δεν συνιστά υποκατάστατο θεραπείας μιας ανοιχτής πληγής.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κολύμβηση στο κρύο νερό, ειδικότερα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες και να βελτιώσει την ψυχική υγεία. Μια απελευθέρωση ορμονών λαμβάνει χώρα στο σώμα, που σας κάνει να νιώθετε καλά. Μεταξύ αυτών, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Πολλοί κολυμβητές περιγράφουν την αίσθηση όταν βγαίνουν από την θάλασσα, μετά από κολύμπι, σαν ένα αίσθημα ευφορίας. Επιπλέον, το 2020 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι η κολύμβηση στο κρύο νερό μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από εκφυλιστικές ασθένειες όπως η άνοια. Και η συχνή έκθεση σε κρύο νερό μπορεί να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη ανοσία σας.

Αν και δεν υπάρχει μεγάλη ποιοτική έρευνα σχετικά με τις συνολικές επιδράσεις και τα οφέλη της κολύμβησης στην υγεία, πολλοί είναι οι ειδικοί που εξηγούν ότι ορισμένα από τα οφέλη της είναι παρόμοια με εκείνα που σχετίζονται γενικά με τη άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Εντωμεταξύ, δεν είναι μόνο το κολύμπι στη θάλασσα ή τον ωκεανό που ωφελεί το σώμα και την συνολική μας υγεία. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι και μόνο η παραμονή στο νερό ή κοντά σε αυτό, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ