Τα ασθενοφόρα καθυστερούν περισσότερο στις φτωχές περιοχές


Τα λεφτά παίζουν σημαντικό ρόλο για την περίθαλψη που θα έχει κανείς. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Όσοι έχουν περισσότερα λεφτά έχουν πρόσβαση σε καλύτερα νοσοκομεία και ακριβότερες θεραπείες. Τώρα όμως, νέα έρευνα Αμερικανών ειδικών δείχνει και μια άλλη πτυχή αυτού του φαινομένου. Σύμφωνα με την μελέτη ακόμα και τα ασθενοφόρα αργούν να φτάσουν περισσότερο σε πιο φτωχές περιοχές.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν 63.600 ασθενείς με μέση ηλικία τα 60 έτη με έμφραγμα και καρδιακή ανακοπή, στα οποία κλήθηκαν επειγόντως ασθενοφόρα.
Η μελέτη ήταν η πρώτη που αξιολόγησε σε εθνικό επίπεδο την ανταπόκριση των ασθενοφόρων του αμερικανικού «911» (του αντίστοιχου «166» του ΕΚΑΒ στην Ελλάδα). Συνέκρινε τους χρόνους αντίδρασης ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο της περιοχής όπου έχει συμβεί το περιστατικό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open».
Η επικεφαλής της έρευνας Ρένι Χσία και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως ο μέσος χρόνος αντίδρασης του ασθενοφόρου, από τη στιγμή της κλήσης έως την άφιξη στο σημείο του περιστατικού, ήταν κατά μέσο όρο 37,5 λεπτά στις περιοχές με το υψηλότερο εισόδημα, έναντι 43 λεπτών στις περιοχές με το χαμηλότερο μέσο εισόδημα.

«Σε τέτοια περιστατικά και το παραμικρό λεπτό μετράει. Βρήκαμε ότι οι χρόνοι αντίδρασης των ασθενοφόρων ήταν κατά μέσο όρο 10% μεγαλύτεροι στις φτωχότερες γειτονιές. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των φτωχών ασθενών» δήλωσε η Χσία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ