Μικροβίωμα έντερο: Πώς επηρεάζει την ανοσοθεραπεία για το μελάνωμα

Τα μικρόβια που ζουν στο ανθρώπινο έντερο, συλλογικά γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου, ασκούν σημαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια νέα ανάλυση προσθέτει στοιχεία για τις σχέσεις μεταξύ της σύνθεσης της μικροχλωρίδας του εντέρου και του αποτελέσματος της ανοσοθεραπείας για το μελάνωμα. Περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας, τα επιβλαβή βακτήρια φάνηκε να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από τα ωφέλιμα βακτήρια στον καθορισμό της επιτυχίας της θεραπείας.

Η κοινότητα των μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, που ζουν στο ανθρώπινο έντερο – συγκεκριμένα, η μικροχλωρίδα του εντέρου – όχι μόνο επηρεάζει την πέψη αλλά έχει επίσης ισχυρή επίδραση στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Η μικροχλωρίδα του ανθρώπινου εντέρου περιλαμβάνει περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια μικροβιακά κύτταρα από περίπου 1.000 διαφορετικά είδη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η ισορροπία αυτών των ειδών βοηθά στον προσδιορισμό της επιτυχίας της ανοσοθεραπείας για έναν επιθετικό καρκίνο του δέρματος που είναι γνωστός ως μελάνωμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν ήταν βέβαιοι εάν η μικροχλωρίδα του εντέρου είναι σημαντική μόνο στην αρχή της θεραπείας ή εάν έχει πιο μακροχρόνια επίδραση στο αποτέλεσμα.

Ερευνητές στο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου του Εθνικού Ινστιτούτου στο Bethesda διεξήγαγαν μια νέα ανάλυση που υποδηλώνει ότι η επίδραση της μικροχλωρίδας του εντέρου κορυφώνεται περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης στοιχεία ότι, σε αυτό το στάδιο, τα δυσμενή είδη βακτηρίων έχουν πιο ισχυρή επίδραση στο εάν η θεραπεία λειτουργεί από τα ευνοϊκά ή «φιλικά» είδη.

Με μοναδικό τρόπο, η μελέτη ανέλυσε τη γενετική σύνθεση του μικροβιώματος των συμμετεχόντων σε πέντε περιοχές των Η.Π.Α. Αυτό αποκάλυψε χαρακτηριστικούς τοπικούς «μικροβιότυπους» που βοηθούν στον προσδιορισμό του αποτελέσματος της θεραπείας. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται στο Nature Medicine.

«[Η μελέτη] αποδεικνύει ότι η πρώιμη σύνθεση μικροβιώματος, πριν από τη θεραπεία, μπορεί να είναι σημαντική για την αποτελεσματικότητα έως και 1 χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας», δήλωσε ο Sergei Grivennikov, Ph.D., καθηγητής στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες. που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Grivennikov, που ερευνά τα βακτήρια του εντέρου και τον καρκίνο, αυτό υποδηλώνει ότι κάθε προσπάθεια χειρισμού της μικροχλωρίδας του εντέρου ενός ατόμου θα πρέπει να ξεκινά νωρίς. «Ενώ πριν πολλοί ερευνητές έψαχναν μόνο για μικροχλωρίδα που ρυθμίζει θετικά την ανοσοθεραπεία, αυτή η μελέτη βρίσκει μάλλον μοναδικούς μικροβιότυπους που σχετίζονται με κακές αποκρίσεις», πρόσθεσε.

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ