Κορονοϊός: Tρεις φορές πιο θανατηφόρια από τα επίσημα στοιχεία η πανδημία – Έρευνα Lancet


Κορονοϊός: Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε πάνω από 18 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο από τις αρχές του 2020 ως τo τέλoς του 2021, αριθμό δηλαδή υπερτριπλάσιο από τον επίσημο απολογισμό.

Η πανδημία της Covid-19 μπορεί να κόστισε 18,2 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, αριθμό υπερτριπλάσιο δηλαδή από τον επίσημο αριθμό θανάτων που υπολογίζαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ο υψηλότερος αριθμός είναι μια καλύτερη εκτίμηση του πραγματικού παγκόσμιου αριθμού θυμάτων μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με ανάλυση μιας κοινοπραξίας ερευνητών υγείας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet. Έχουν βασίσει τον υπολογισμό τους στον αριθμό των «υπερβολικών θανάτων» που πιστεύουν ότι προκλήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από την πανδημία.

Οι υπολογισμοί προέκυψαν μετά απο εξέταση της διαφοράς μεταξύ του αριθμού των θανάτων που καταγράφηκαν από όλες τις αιτίες και του αριθμού των αναμενόμενων με βάση τα προηγούμενα πρότυπα.

«Οι εκτιμήσεις μας για την υπερβολική θνησιμότητα της Covid-19 υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος της θνησιμότητας από την πανδημία ήταν πιο καταστροφικός από την κατάσταση που τεκμηριώνεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία», λένε οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον Δρ Χαιντόγκ Γουανγκ, αναπληρωτή καθηγητή των επιστημώνμετρήσεων υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

«Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τους αναφερόμενους θανάτους Covid-19 παρέχουν μόνο μια μερική εικόνα του πραγματικού βάρους της θνησιμότητας. Ενώ ο επίσημος αριθμός θανάτων από την Covid-19 ήταν 5,9 εκατομμύρια μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2020 και 31ης Δεκεμβρίου 2021, η νέα μελέτη εκτιμά ότι 18,2 εκατομμύρια υπερβολικοί θάνατοι σημειώθηκαν την ίδια περίοδο, υποδηλώνοντας ότι ο πλήρης αντίκτυπος μπορεί να ήταν μεγαλύτερος».

Η έρευνα βασίζεται σε αυτό που ο Γουάνγκ και οι συνεργάτες του λένε ότι είναι οι πρώτες αξιολογημένες εκτιμήσεις για υπερβολικούς θανάτους λόγω της πανδημίας σε 191 χώρες και περιοχές. Προηγούμενη έρευνα από τη Σουηδία και την Ολλανδία διαπίστωσε ότι η Covid-19 προκάλεσε άμεσα τους περισσότερους υπερβολικούς θανάτους που βρέθηκαν εκεί.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Νότια Ασία (5,3 εκ.), η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή (1,7 εκ.) και η Ανατολική Ευρώπη (1,4 εκ.) είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό υπερβολικών θανάτων. Όσον αφορά τους απόλυτους αριθμούς, η Ινδία είχε περισσότερους υπερβολικούς θανάτους λόγω Covid-19 από οπουδήποτε αλλού – 4,07 εκατομμύρια – σύμφωνα με τα ευρήματα. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (1,13 εκατομμύρια.), η Ρωσία (1,0.), το Μεξικό (798.000), η Βραζιλία (792.000), η Ινδονησία (736.000) και το Πακιστάν (664.000).

Τα πέντε υψηλότερα εκτιμώμενα ποσοστά υπερβολικής θνησιμότητας ανά 100.000 άτομα παρατηρήθηκαν στη Βολιβία (734,9), τη Βουλγαρία (647,3), την Εσβατίνι (634,9), τη Βόρεια Μακεδονία (583,6) και το Λεσότο (562,9).

Οι διαφορές μεταξύ των επίσημων στοιχείων για τους θανάτους και των εκτιμήσεων των ερευνητών μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη τεστ, προκλήσεις στην αναφορά τέτοιων θανάτων ή αδυναμία πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη επειδή η πανδημία διέκοψε τις υπηρεσίες, λένε οι συγγραφείς. Αυτό το χάσμα είναι μεγαλύτερο στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.

«Ένα βασικό εύρημα από τη μελέτη μας είναι ότι ο συνολικός αντίκτυπος της θνησιμότητας από την πανδημία είναι πολύ πέρα ​​από τον αναφερόμενο αριθμό θανάτων από τον Covid-19», είπε ο Γουάνγκ. «Η ανάλυσή μας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τα έγκαιρα αναφερόμενα δεδομένα θνησιμότητας από όλες τις αιτίες ανά εβδομάδα/μήνα από τόσες πολλές χώρες. Αυτά τα δεδομένα είναι κρίσιμα για την αξιολόγηση της επιβάρυνσης των ασθενειών και της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού σε οποιαδήποτε χώρα».

Η υπέρβαση των «πολιτικών φραγμών στην ακριβή αναφορά [θανάτων]» είναι απαραίτητη σε χώρες όπου υπάρχουν προκειμένου να παρακολουθούνται οι πραγματικοί απολογισμοί θανάτων από μελλοντικές πανδημίες, υποστηρίζει η εφημερίδα Lancet. Αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατέδειξε την ανάγκη για συστήματα καταγραφής » καταλήγει.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ