Τουρκία: Στο έλεος του χιονιά η Κωνσταντινούπολη – Παραλύουν οι συγκοινωνίες, κλείνουν τα σχολεία


Τουρκία: Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει την Κωνσταντινούπολη, καλύπτοντας την ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά της τουρκικής μητρόπολης. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν οτι το φαινόμενο θα ενταθεί

H Κωνσταντινούπολη έχει παραλύσει σήμερα το πρωί λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που συνεχίζει να πλήττει την τουρκική πόλη, με την κυκλοφορία των λεωφορείων να έχει σταματήσει, δεκάδες πτήσεις να έχουν ακυρωθεί και τα σχολεία να έχουν κλείσει. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα με τις θερμοκρασίες να πέφτουν τη νύχτα κάτω απο το μηδέν.

Καθησυχάζοντας τους κατοίκους για την ετοιμότητά τους απέναντι στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, ώστε να μην επαναληφθεί η χαοτική εμπειρία του Ιανουαρίου. Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αντίλ Καραϊσμαίλογλου είπε ότι οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του χιονιού συνεχίζονται, ειδικά στην περιοχή του Μαρμαρά.

«Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον ελεγχόμενο αγώνα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Μαρτίου», είπε ο Καραϊσμάιλογλου, επισημαίνοντας ότι η ένταση της χιονόπτωσης ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες. «Φαίνεται να υπάρχει μια προβληματική κατάσταση μεταξύ 6 μ.μ. στις 12 Μαρτίου το απόγευμα και στις 6 το πρωί της 13ης Μαρτίου και λάβαμε τα μέτρα μας γι’ αυτό. Ελπίζω να ολοκληρώσουμε αυτή τη δύσκολη διαδικασία με όλες τις ομάδες μας», πρόσθεσε.

Οι χιονοθύελλες συνοδεύθηκαν απο σφοδρές χιονοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές, ενώ η κυκλοφορία επιβραδύνθηκε, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Τα συνεργεία του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης (IBB) έριξαν αλάτι στους δρόμους για να αποτρέψουν τον παγετό, μια από τις αιτίες του κυκλοφοριακού χάους του Ιανουαρίου.

Κλειστά σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη Δευτέρα, ενώ οι περισσότεροι δημόσιοι λειτουργοί τέθηκαν σε διοικητική άδεια, συμβάλλοντας στη μείωση της κυκλοφορίας. Το Κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε αργότερα ότι απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των φορτηγών και παρόμοιων βαρέων οχημάτων, ενώ τα φορτηγά που ταξίδευαν προς την πόλη δεν επιτρεπόταν να εισέλθουν για ώρες.

Σε ορισμένα σημεία, οι επιβάτες εγκατέλειψαν τα λεωφορεία για να φτάσουν στους χώρους εργασίας τους με τα πόδια, ενώ λεωφορεία παγιδεύτηκαν στους δρόμους. Οι περισσότεροι οδηγοί πάντως προτίμησαν τα μέσα μεταφοράς εγκαταλείποντας τα αυτοκίνητά τους, προφανώς από φόβο μήπως εγκλωβιστούν για ώρες σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, όπως συνέβη στις χιονοθύελλες του Ιανουαρίου.

Η αεροπορική κίνηση επλήγη περισσότερο στην πόλη. Η Turkish Airlines (THY) και η οικονομική θυγατρική της AnadoluJet ανακοίνωσαν ότι ακύρωσαν 205 πτήσεις χθες Πέμπτη. Περίπου 213 ακόμη πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Παρασκευή (11/3) ακυρώθηκαν επίσης από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και το αεροδρόμιο Sabiha Gökçen, ανέφεραν τοπικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το ποσοστό πτήσεων μειώθηκε κατά 30%, ενώ το αεροδρόμιο παρέμεινε ανοιχτό, με τα πληρώματα να κάνουν εργασίες στους διαδρόμους προσγείωσης.

Προειδοποίηση για άλλες πόλεις

Η κακοκαιρία αναμένεται επίσης να επηρεάσει άλλες 37 επαρχίες, προειδοποίησε η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί εν μέσω βροχοπτώσεων, από την Ανατολική Μεσόγειο έως την πρωτεύουσα Άγκυρα, από τη Σμύρνη στα δυτικά έως τις μακρινές γωνιές της ανατολικής Ανατολίας.

Ορισμένες επαρχίες επλήγησαν ήδη από χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις από την αρχή αυτής της εβδομάδας, ενώ τα σχολεία έκλεισαν σε 19 επαρχίες λόγω χιονόπτωσης. Εκατοντάδες χωριά στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία αποκόπηκαν, καθώς το χιόνι κάλυψε τους δρόμους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ