Μελιτζάνες συνταγή: Φτιάξτε τις δικές σας μελιτζάνες παπουτσάκια


Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με βάση τη μελιτζάνα σίγουρα θα σας εκπλήξει! Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι μια ελληνική συνταγή που λαμβάνει το όνομά της από την ομοιότητα του σχήματός της με μικρά παπούτσια. Αν είστε λάτρης της παραδοσιακής κουζίνας, πρέπει να το δοκιμάσετε!

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Υλικά συνταγής:

  • 5 μελιτζάνες
  • 500γρ κιμάς
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες ή χυμό ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 100γρ τριμμένο κεφαλοτύρι ή οποιοδήποτε σκληρό κίτρινο τυρί
  • Ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για τη μπεσαμέλ

  • 100γρ αλεύρι
  • 100γρ βούτυρο
  • 900ml γάλα
  • 2 κρόκους αυγού
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι για γεύση

Για τον πουρέ πατάτας

  • 4 μεγάλες πατάτες, βραστές
  • 50γρ. γάλα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κρόκους αυγού

Παρασκευή συνταγής:

  • Για να προετοιμάσετε αυτή την εξαιρετικά ζουμερή συνταγή, κόψτε τις μελιτζάνες σε δύο κομμάτια και χαράξτε τις σταυρωτά (τη σάρκα). Αλατοπιπερώστε τις μελιτζάνες και τοποθετήστε της σε ένα σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα. Πλύντε τις με άφθονο νερό και στραγγίξτε τις σε χαρτί κουζίνας.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200C. Αλατοπιπερώστε τις μελιτζάνες και πασπαλίστε με ελαιόλαδο. Τοποθετήστε τις (με το δέρμα στραμμένο προς τα πάνω) σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήστε τις μελιτζάνες για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη σάλτσα για τα «παπουτσάκια». Ξεφλουδίστε και κόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τοποθετήστε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατέψτε το σκόρδο και σοτάρετε. Ανεβάστε τη φωτιά, προσθέστε τον κιμά, να το σπάτε με το κουτάλι και σοτάρετε. Σβήστε με το κόκκινο κρασί και περιμένετε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί. Ανακατέψτε τις ντομάτες, το ραβδί κανέλας, μια πρέζα ζάχαρη, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνετε. Φέρτε σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν οι περισσότεροι χυμοί. Στο τέλος προσθέστε 1-2 χούφτες τριμμένο τυρί και ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατέψτε.

  • Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ. Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο τηγάνι για να λιώσετε λίγο βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέτετε συνεχώς το αλεύρι για να φτιάξετε μια πάστα. Προσθέστε ζεστό γάλα σε σταθερή ροή. Συνεχίστε το χτύπημα για να αποτρέψετε τη σάλτσα σας από το να γίνει άμορφη. Αν η σάλτσα χρειάζεται ακόμα να σφίξει, βράζετε σε χαμηλή φωτιά ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά, ανακατεύετε τους κρόκους των αυγών, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Χτυπήστε γρήγορα, για να αποτρέψετε τα αυγά από το να γυρίσουν μια ομελέτα!
  • Αν επιλέξετε να συνοδέψετε με πουρέ πατάτας, βράστε τις πατάτες σε ζεστό νερό για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Βάλτε τες στο μούλτι, μαζί με το γάλα, το βούτυρο, τους κρόκους αυγού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεψτε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Στρώστε τις μελιτζάνες στο κάτω μέρος ενός ταψιού, με το δέρμα κάτω. Αφαιρέστε λίγη από τη σάρκα, για να κάνετε χώρο για τη γέμιση. Πασπαλίστε τις μελιτζάνες με λίγο τριμμένο τυρί και περιχύστε με τη σάλτσα από πάνω από κάθε κομμάτι. Από πάνω με τη μπεσαμέλ ή τον πουρέ πατάτας πασπαλίστε με τριμμένο τυρί. Ψήστε τα «παπουτσάκια» στους 180C για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Σερβίρετε αυτό το νόστιμο γεμιστό πιάτο μελιτζάνας ως κυρίως πιάτο με μια ωραία δροσερή σαλάτα και τραγανό ψωμί.

Απολαύστε!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ