Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο τραπέζι ξανά Μόσχα και Κίεβο – Οι ελπίδες και τα εμπόδια


Μεγάλες ειναι οι προσδοκίες απο την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους εκπροσώπους Μόσχας και Κιέβου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπει στην τρίτη εβδομάδα του

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν ξεκινήσει και η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι σκληρή αλλά συνεχής, έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας και διαπραγματευτής Mιχαίλο Ποντόλιακ

Αναρτώντας στο Twitter μια φωτογραφία των συνομιλιών, οι οποίες διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ποντόλιακ είπε: «Τα μέρη εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους. Η επικοινωνία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά είναι δύσκολη. Ο λόγος για τη διαφωνία είναι τα πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα».

«Η Ουκρανία τάσσεται υπέρ του ελεύθερου διαλόγου στην κοινωνία και της υποχρεωτικής συναίνεσης. Η Ρωσία προχωράει στην απόλυτη καταστολή της δικής της κοινωνίας» ειπε.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα (14/3) με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους διαπραγματευτές να κάθονται ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, την ώρα ωστόσο που μαίνονται οι εχθροπραξίες και οι βομβαρδισμοί για 19η ημέρα. Σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δύση, η Ρωσία είχε επιτεθεί λίγες ώρες πριν σε μία στρατιωτική βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Παρά τις ελπίδες και τις προσδοκίες για την εκτόνωση της κρίσης, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαίλο Ποντόλιακ έκανε λόγο για «δύσκολες» συνομιλίες, δίνοντας μια εικόνα για το τι θα περιλαμβάνουν οι συζητήσεις της ημέρας.

Είπε ότι θα επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, στην αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και στις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία – όπως θα ήταν αναμενόμενο. Η θέση της Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός σημείωσε, παραμένει αμετάβλητη.

«Διαπραγματεύσεις. 4ος γύρος. Για ειρήνη, κατάπαυση του πυρός, άμεση αποχώρηση στρατευμάτων & εγγυήσεις ασφαλείας. Σκληρή συζήτηση. Αν και η Ρωσία συνειδητοποιεί την ανοησία των επιθετικών της ενεργειών, εξακολουθεί να έχει την αυταπάτη ότι 19 ημέρες βίας εναντίον ειρηνικών πόλεων είναι η σωστή στρατηγική» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προηγουμένως Ρωσία και Ουκρανία ισχυρίζονταν ότι θα μπορούσε να υπάρξει «θετικό αποτέλεσμα» στις ειρηνευτικές συνομιλίες καθώς ο πόλεμος μπήκε σήμερα τα ξημερώματα στην τρίτη του εβδομάδα

Αξιωματούχοι λένε οτι μπορεί να είναι θέμα ημερών για τις δύο πλευρές να βρουν μια ειρηνική λύση για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει καταστήσει σαφές ότι, ενώ είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί «δεν πρόκειται να παραδοθεί ή να δεχθεί τελεσίγραφα» Ο Ρώσος αντιπρόσωπος Λεονίντ Σλούτσκι είπε ότι οι συνομιλίες σημείωσαν σημαντική πρόοδο, λίγο πριν αρχίσει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων.

Καμία πλευρά δεν ανέφερε ποιο θα μπορούσε να είναι το πεδίο εφαρμογής οποιασδήποτε συμφωνίας, αλλά η Ρωσία είχε προηγουμένως απαιτήσει από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει την ουδετερότητα ώστε να μην μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ