Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποια χώρα θα αγοράσει το φθηνό πετρέλαιο της Ρωσίας – Οι νέες «συμμαχίες»


Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ινδία εξετάζει την προσφορά των Ρώσων να αγοράσει αργό πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα με έκπτωση, δήλωσαν Ινδοί αξιωματούχοι, σε ένδειξη ότι το Νέο Δελχί θέλει να διατηρήσει τον βασικό εμπορικό εταίρο του παρά τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Μόσχα εν μέσω κυρώσεων.

Η Ινδία μπορεί να δεχθεί τη ρωσική πρόταση να αγοράσει αργό πετρέλαιο και άλλες προμήθειες σε μειωμένη τιμή, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Μόσχα μέσω κυρώσεων.

Το Νέο Δελχί εξερευνά τις λεπτομέρειες, αλλά κατά τα άλλα έτοιμο να δεχτεί προσφορά, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η Ινδία είναι η τελευταία χώρα που προσφέρει «σωσίβιο» για την κατάργηση των κυρώσεων στη Ρωσία, μετά την Κίνα που ήρε τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιταριού μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο

Η Ινδία, η οποία εισάγει το 80% των αναγκών της σε πετρέλαιο, συνήθως αγοράζει μόνο περίπου το 1% από τη Ρωσία. Αλλά με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν αυξηθεί κατά 40% μέχρι στιγμής φέτος, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το ποσοστό, εάν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αυξανόμενου ενεργειακού της λογαριασμού.

«Η Ρωσία προσφέρει πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα με μεγάλη έκπτωση. Θα χαρούμε να το δεχθούμε», είπε ένας Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ποσότητα του πετρελαίου που προσφέρεται και ποια είναι η έκπτωση.

Το «ενεργειακό παζλ» της Ινδίας

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αυτό το εμπόριο απαιτούσε προπαρασκευαστικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, της ασφαλιστικής κάλυψης και της λήψης του σωστού μείγματος αργού, αλλά μόλις γίνει αυτό, η Ινδία θα δεχόταν την προσφορά της Ρωσίας.

Το Ιράκ ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου στην Ινδία το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 25% των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου της χώρας. Η Σαουδική Αραβία (16%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (11%), η Νιγηρία (8%) και οι ΗΠΑ (7%) συμπληρώνουν τη λίστα των βασικών προμηθευτών της χώρας

Η Ινδία είναι η τελευταία χώρα που προσφέρει «σωσίβιο» για την κατάργηση των κυρώσεων, καθώς ο πόλεμος εισήλθε στην τρίτη του εβδομάδα μετά την άρση των περιορισμών στις εισαγωγές σιταριού από την Κίνα στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι εισαγωγές είχαν περιοριστεί εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τα μέτρα της Ρωσίας για την πρόληψη των φυτικών ασθενειών, ιδίως στις γεωργικές καλλιέργειες.

Ούτε το Πεκίνο ούτε το Νέο Δελχί έχουν καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία και οι δύο απείχαν από την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη που καταδίκασε τη ρωσική επιθετικότητα τον περασμένο μήνα. Και οι δύο κυβερνήσεις βαδίζουν σε διπλωματικό τεντωμένο σκοινί για να διατηρήσουν τους ζωτικούς εμπορικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζει τώρα σοβαρά οικονομικά δεινά αφού έχει τεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων.

Oι σύμμαχοι του Πούτιν στον πλανήτηDaily Mail

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα ήθελαν να αποστασιοποιηθεί η Ινδία από τη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ αναγνωρίζουν τη μεγάλη εξάρτησή της από τη Μόσχα για τα πάντα, από όπλα και πυρομαχικά μέχρι πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη.

Ένα άτομο εντός του μηχανισμού ασφαλείας της Ινδίας είπε ότι η Δύση κατανοεί τη θέση της Ινδίας, δεδομένου ότι πρέπει να διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της καλά εφοδιασμένες εν μέσω των εδαφικών διαφορών που σιγοβράζουν με την Κίνα.

Το Reuters ανέφερε ότι Ινδοί αξιωματούχοι προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό ρουπίας-ρουβλιού με τη Ρωσία για να συνεχίσουν το διμερές εμπόριο. Η Ρωσία καλεί αυτά που περιγράφει ως φιλικά έθνη να διατηρήσουν τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς.

Εκτός από το πετρέλαιο, η Ινδία αναζητά και φθηνότερο λίπασμα από τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία, σύμφωνα με αξιωματούχους. Iνδοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν μπορούσαν να αντικαταστήσουν ξαφνικά τη Ρωσία με άλλους προμηθευτές, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα.

Η εξάρτηση απο τη Ρωσία

Η εξάρτηση της Ινδίας από τη Ρωσία για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της εξακολουθεί να φτάνει το 60%, παρά τη σημαντική μείωση την τελευταία δεκαετία. Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να πουν εάν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Ινδία σε περίπτωση που η Ρωσία στείλει πυραυλικά συστήματα S-400 ως μέρος μιας συμφωνίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε το 2018 για πέντε από αυτά.

Ο Έλι Ράτνερ, Βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για Υποθέσεις Ασφάλειας Ινδο-Ειρηνικού, είπε σε ακρόαση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ότι η Ινδία διαφοροποιεί τους αμυντικούς προμηθευτές της.

«Αναγνωρίζουμε ότι η Ινδία έχει μια περίπλοκη ιστορία και σχέση με τη Ρωσία. Η πλειοψηφία των όπλων που αγοράζουν είναι από τους Ρώσους», είπε. «Τα καλά νέα είναι ότι βρίσκονται σε μια πολυετή διαδικασία διαφοροποίησης της αγοράς όπλων τους μακριά από τη Ρωσία – αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο..

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας είπε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι το Λονδίνο θα πρέπει να επιδιώξει στενότερους οικονομικούς και αμυντικούς δεσμούς με την Ινδία για να τη βοηθήσει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.Από το 2011, το Νέο Δελχί μείωσε τις αμυντικές εισαγωγές του από τη Ρωσία κατά 53%.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ