Κίνδυνος Εγκεφαλικό: Τι πρέπει να γνωρίζετε


Κίνδυνος Εγκεφαλικό: Το μοντέλο Hailey Bieber είπε ότι είναι καλά αφού υπέστη ένα μικρό θρόμβο αίματος στον εγκέφαλό της την περασμένη εβδομάδα «Το πρωί της Πέμπτης καθόμουν στο πρωινό με τον σύζυγό μου όταν άρχισα να έχω συμπτώματα που έμοιαζαν με εγκεφαλικό και μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο», έγραψε η 25χρονη στο Instagram. «Διαπίστωσαν ότι είχα υποστεί έναν πολύ μικρό θρόμβο αίματος στον εγκέφαλό μου, ο οποίος προκάλεσε μια μικρή έλλειψη οξυγόνου, αλλά το σώμα μου το είχε περάσει μόνο του και ανάρρωσα πλήρως μέσα σε λίγες ώρες», είπε. Η εμπειρία της Bieber ρίχνει φως στον κίνδυνο εγκεφαλικού για τους νεαρούς Αμερικανούς.

Το εγκεφαλικό είναι η πέμπτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και η κύρια αιτία αναπηρίας.

Το 2018, 1 στους 6 θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο οφειλόταν σε εγκεφαλικό και κάποιος στις ΗΠΑ παθαίνει εγκεφαλικό κάθε 40 δευτερόλεπτα. Επηρεάζει τις αρτηρίες που οδηγούν στον εγκέφαλο και εντός του εγκεφάλου.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο είτε φράσσεται από θρόμβο είτε σκάει. Με τη σειρά του, μέρος του εγκεφάλου δεν μπορεί να πάρει το αίμα και το οξυγόνο που χρειάζεται, με αποτέλεσμα το ίδιο και τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθάνουν.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι τρεις κύριοι τύποι εγκεφαλικού είναι το ισχαιμικό, το αιμορραγικό και το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή TIA.

Το 87% είναι ισχαιμικά εγκεφαλικά όταν εμποδίζεται η ροή του αίματος μέσω της αρτηρίας που παρέχει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό συμβαίνει όταν μια αρτηρία στον εγκέφαλο διαρρέει αίμα ή σπάει, πιέζοντας και καταστρέφοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα, ενώ κατά τη διάρκεια μιας TIA η ροή του αίματος στον εγκέφαλο εμποδίζεται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Τα TIA είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ενός μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου και αποτελούν επείγουσα ιατρική κατάσταση. Οποιοσδήποτε μπορεί να υποστεί εγκεφαλικό ανά πάσα στιγμή – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών – και το εγκεφαλικό σημαίνει ότι ο ασθενής διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθει άλλο.

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού περιλαμβάνουν το “F.A.S.T.” προειδοποιητικά σημάδια: πτώση του προσώπου, αδυναμία των χεριών και δυσκολία ομιλίας.” Το “T” σημαίνει “ώρα για να καλέσετε το 911”. Επιπλέον, οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν για ξαφνικό μούδιασμα, σύγχυση, δυσκολία στην όραση, δυσκολία στο περπάτημα και σοβαρό πονοκέφαλο.

Η έγκαιρη δράση είναι σημαντική για το εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς οι πιθανότητες επιβίωσης βελτιώνονται όταν η επείγουσα θεραπεία ξεκινά γρήγορα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, περίπου το 10-15% των εγκεφαλικών συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, αν και ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται με την ηλικία.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού και το Stroke.org αναφέρει ότι μία στις πέντε γυναίκες παθαίνει εγκεφαλικό. Περίπου 55.000 περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο και τα εγκεφαλικά σκοτώνουν περισσότερες από 80.000 γυναίκες ετησίως.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε εγκυμοσύνη, προεκλαμψία, αντισυλληπτικά χάπια, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ημικρανίες με αύρα ή κολπική μαρμαρυγή.

Ο κίνδυνος ενός πρώτου εγκεφαλικού είναι σχεδόν διπλάσιος για τους μαύρους σε σχέση με τους λευκούς. Ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η μη αρκετή άσκηση και η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης ή η παχυσαρκία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τα κλειδιά για την πρόληψη του εγκεφαλικού περιλαμβάνουν τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μέσω της διατήρησης ενός υγιούς βάρους και μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, της σωματικής δραστηριότητας, του μη καπνίσματος, του περιορισμού της χρήσης αλκοόλ και της πρόληψης ή διαχείρισης άλλων καταστάσεων υγείας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ